Jónak ígérkezik a termés

2023.07.12. 11:25

Dolgoznak a kombájnok a jászkunsági földeken – galériával

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is javában zajlik az aratás. A gazdák az őszi árpa, őszi búza, őszi káposztarepce és magborsó betakarításával foglalatoskodnak. Az aratás közben eddig rendkívüli esemény nem történt, a záporok, zivatarok meg-meg állítják egy-két napra a munkát. Mennyiségét tekintve közepes, viszont jó minőségű termésre van kilátás.

Kovács Berta

Bede Ferenc is javában arat

Fotó: Nagy Balázs

Vármegyénkben jól halad az őszi árpa betakarítása, a vetésterület 91,6 százalékán már learatták a termést. Az őszi káposztarepcével 24 százaléknál járnak. A napokban megkezdték az őszi búza aratását is, a búzatáblák összterületének 6 százalékával végeztek ez idáig – tudtuk meg Hubai Imre Csabától, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei elnökétől. Jó minőségű terméssel számolhatnak a gazdák.

 

– Szombaton kezdtük meg a búza betakarítását – számolt be róla a Besenyszög határában gazdálkodó Bede Ferenc. 

Jó közepes termés ígérkezik, valószínűleg hektáronként negyven mázsa is meglesz a termésátlag. A minőséggel lehet egy kis gond, amit eddig learattunk, azt takarmánybúzának vették át. Valószínűleg az okozta a gondokat, hogy idén nagyon sokat küzdöttünk a gombabetegségek ellen, támadt többek között a lisztharmat. Több volt a csapadék a szokásosnál. Az árpát már learattuk, erős-közepes termés lett, a minősége is viszonylag jó. A termésátlaga negyvenöt-ötven mázsa lett hektáronként 

– fejtette ki a családi gazdálkodó.

Oláh András Tiszasülyön műveli földjeit, ők is javában aratnak.

– Az árpával már nyolcvan százalékban végeztünk, ötven mázsa körüli a termésátlaga. Jó a minősége, bár a kereskedők arra törekednek, hogy minél jobban lefaragják az árát. Mázsáját jelenleg 3800 – 5000 forint között veszik át, de ritkán adnak érte ötezret – mondta a gazdálkodó. 

A búza elég jó termést hozott, hektáronként akár ötvenöt mázsa is lehet, bár legtöbb helyen ezt nem éri el, én is inkább negyvennyolc-ötven mázsa termésátlagra számítok. Gondot okozott viszont az aratásnál, hogy vannak olyan területek lokálisan, ahol egy héten belül 150-200 milliméter eső is esett, itt még mindig sáros a talaj, pedig eltelt már több hét azóta. A vetett terület körülbelül húsz százaléka ilyen, ami megnehezíti a munkát. A hétvégén tervezzük, hogy megkezdjük a fénymag betakarítását is, ami szintén jó termést produkált. Egyébként a napraforgó és kukorica is ígéretes felénk, sőt, a cirok is, amiből most meglehetősen sok van a környéken, sokan ezzel változzák ki a kukoricát

 – foglalta össze a gazdálkodó.

Rákóczifalva határában Marinka Lászlóék is javában aratják a búzát. Mint mondta, már tíz nappal ezelőtt megkezdték a betakarítását, várhatóan két napon belül végeznek is vele, utána jöhet a triticale. Az őszi árpát és a repcét már betakarították.

– Ha a héten végzünk az aratással, jövő héten megkezdjük a területek tarlóhántását, majd pihenő következik és átgondoljuk, mit is érdemes vetni. A termésátlagok egyébként nagyon jók, de az átvételi árak elfogadhatatlanul alacsonyak, így elgondolkodik az ember, érdemes-e gabonát nevelni. 

Nagyon jó termésnek kell ahhoz lennie, hogy valamennyi haszon is legyen rajta. Az átvételi árak még a 2021. évit sem érik el, azóta pedig jelentős drágulással kellett szembenéznünk. Csak az aratás és a vetőmag költségeit nézve az árbevétel felét teszik ki, és akkor még nem beszéltünk a vetés, a művelés, a műtrágyázás, stb. költségeiről. Emiatt kissé szomorúak vagyunk, a terméssel hiába lehetünk elégedettek. Megpróbálhatjuk tárolni, de nem tudni, pár hónap múlva változnak-e az átvételi árak, javul-e érdemben a helyzet 

– fejtette ki gondjaikat a falvai gazdálkodó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!