Jászkunság

2023.08.05. 21:56

A munkaadók négyötöde szabálytalankodott év elején

Országosan a munkáltatók 67, vármegyénkben 81 százalékánál derített fényt foglalkoztatás-felügyeleti hatóság valamilyen szabálytalanságra az idei első negyedévben végzett ellenőrzések során.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Országosan ez év március 21-ig 3812 munkáltatót ellenőriztek a hatóság munkatársai. Köztük 163 Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei volt, melyek négyötödénél – 133 esetben – tártak fel valamilyen szabálytalanságot, tudtuk meg a vármegyei kormányhivataltól.

Az ellenőrzés 445 dolgozót érintett, és mint kiderült, 341 főt nem a jogszabályoknak megfelelően alkalmazták.

Vármegyénkben leginkább feketefoglalkoztatás miatt valósult meg jogsértés: ezt 29 munkáltató 40 fő munkavállalójánál tapasztalták.

A kiemelt ágazatok közül az építőipar, a kereskedelem, a vendéglátás és a feldolgozóipari ágazatokban tártak fel a szakemberek feketefoglalkoztatást; összesen 27 esetben 31 fő munkavállalónál. A legtöbb munkáltató az építőipari ágazatban foglalkoztatott dolgozókat feketén. A tavaszi építőipari célvizsgálat eredményéről korábban már beszámoltunk.

Az ellenőrzések során jellemző szabálytalanságok voltak még: munkaidő-nyilvántartással kapcsolatos visszaélések, a hiányosan, hamisan vezetett nyilvántartás, illetve a munkaidő-nyilvántartás hiánya.

A munkaügyi szabálytalanságok között a munkabérrel kapcsolatos jogsértéseket is feltártak. Ezen belül a munkabér védelmére vonatkozó szabályok megszegésére (határidőben nem fizette ki a munkabért) egy munkáltatónál derült fény, 31 fő munkavállalóra vonatkozólag. Több munkavállalót érintett a foglalkoztatásra irányuló jogviszony megszűnésével összefüggő igazolások kiállításával és kiadásával, és a munkaviszony megszűnéséhez, megszüntetéséhez kapcsolódó elszámolásokkal kapcsolatos szabálytalanság.

2023. I. negyedévi foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzések
 OrszágosJászkunság
Ellenőrzött munkáltatók  3812163
Szabálytalankodók67% 81%
Ellenőrzött munkavállalók14 424445
Szabálytalansággal érintettek59% 77%

Forrás: Kormányhivatal,  GMF

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!