Nyilvántartás

2023.10.29. 18:30

Mindenütt csökkent, míg a Jászkunságban nőtt a vállalkozások száma

Közel ötvenhétezer vállalkozást tartottak nyilván szűkebb hazánkban az idei első félévben.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Országosan megfogyatkoztak, vármegyénkben viszont valamelyest gyarapodott az egy évvel korábbi időszakhoz képest a vállalkozások száma, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idei első félévet taglaló „Fókuszban a vármegyék” című kiadványából.

Hazánkban ez év júniusának végén, főként a jogszabályi változások következtében, a tavalyi esztendő hasonló időszakhoz képest 2,3 százalékkal kevesebb, 1,833 millió vállalkozás szerepelt a nyilvántartásban. Érdekes, hogy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében viszont, a főváros és a vármegyék közül egyedüliként, 0,1 százalékkal nőt a vállalkozások száma, az első félévben 56,8 ezer vállalkozást tartottak nyilván vármegyénkben.

A többi vármegyéhez hasonlóan a regisztrált vállalkozások többsége (82%) nálunk is önálló vállalkozó volt. Ezek száma 0,2 százalékkal csökkent, míg a társas vállalkozásoké 1,7 százalékkal nőtt. 

A legtöbb vállalkozást (40%) a mezőgazdaságban tartották nyilván, ezek száma 1,2 százalékkal gyarapodott egy év alatt.

Az első félévében 1,9 ezer újonnan alakult vállalkozást jegyeztek be, kevesebbet, mint tavaly. Ezzel párhuzamosan 1,2 ezer vállalkozás pedig megszűnt; és többen „zárták be a boltot”, mint a tavalyi első félév során.

A társas vállalkozások 8,3 százaléka, állt csődeljárás, kényszertörlés, végelszámolás vagy felszámolási eljárás alatt 2023. június végén, ez az egy évvel korábbinál 2,2 százalékponttal nagyobb arány.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!