Már felállványozták

2024.05.16. 06:55

Valami készül a forgalmas szolnoki utca egyik tűzfalán: szemet gyönyörködtető lesz!

A Szolnoki Művésztelep legendás festőművészének emlékét hirdeti majd a Szapáry utcán készülő, nagyméretű alkotás.

Mészáros Géza

A szolnoki festőművészet, a Szolnoki Művésztelep egyik hajdani meghatározó alakjának, Aba-Novák Vilmosnak az alkotásai országszerte láthatóak bel- és szabadtéren egyaránt. A „Szolnoki lacikonyha”, a „Szolnoki vásár”, ezek hasonszőrű változatai, a jászszentandrási római katolikus templom és a székesfehérvári Szent István-mauzóleum szekkói, vagy a szegedi Hősök kapuja freskója bizonyára támpontot ad Aba-Novák kimagasló művészetéről.

utcaművészet,festőművész,
A napokban felállványozták a Szapáry utca 6. szám alatt álló épület déli fekvésű tűzfalát 
Fotó: Mészáros Géza

A Szolnoki Művésztelep helyi születésű, ám sokáig Martfűn élő festőművésze, Kecső Endre legendás elődjének emléke előtt tisztelegve vállalta el a közelmúltban a helyi Szapáry Klub felkérését.

Nem sokáig tátong üresen a tűzfal

A lokálpatrióta civil szervezet egyik missziója a szolnoki városszépítészet. A jeles gazdasági szakemberekből álló klub vezetése legújabb küldetéseként az egyik Szapáry úti épület üresen tátongó tűzfalára tette rá a kezét, azaz inkább teteti rá Kecső Endre festőművész kezemunkáját.

Már fel is állványozták a munkások

Az említett Szapáry úti ház egy neves számítástechnikai cég tulajdonában áll, vezetője pedig örömmel fogadta a klub ötletét, és adta át az utcaművészetnek épülete tűzfalát. A napokban építőmunkások felállványozták a déli szárnyat, ahová a több tíz négyzetméteres Kecső-féle Aba-Novák replika kerül.

A Tiszavirág Fesztiválra elkészül

A stílusjegyeiben másolt falfestmény az idei, június 19-én kezdődő Tiszavirág Fesztivál első napján már megcsodálható lesz…

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!