Összesítés

2024.02.09. 10:30

Vármegyénkben a legmagasabb a felszámolás, csődeljárás alatt álló vállalkozások aránya

Szeptember végén Jász-Nagykun-Szolnok vármegye vállalkozásainak negyven százalékát az agráriumban tevékenykedő vállalkozások tették ki, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) napokban közzétett Fókuszban a vármegyék összefoglalójából. A statisztikai elemzés 2023. első három negyedévét taglalja.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

2023. szeptember végén Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében az egy évvel korábbinál 1,9 százalékkal több, 57 165 ezer vállalkozás szerepelt a nyilvántartásban. A többi vármegyéhez hasonlóan a regisztrált vállalkozások többségét (83 százalékát) kitevő önálló vállalkozók száma 2,1, a társas vállalkozásoké 0,8 százalékkal nőtt.

A kilencedik hónap végén 47 203 önálló és 9 962 társas vállalkozás szerepel a KSH nyilvántartásában.

A legtöbb vállalkozást (40 százalék) a mezőgazdaságban tartották nyilván, számuk 1,2 százalékkal nőtt egy év alatt.

A 2023-as esztendő első három negyedévében közel 3 ezer ezer újonnan alakult vállalkozást jegyeztek be vármegyénkben, 7,8 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában. Ezzel párhuzamosan 1,7 ezer vállalkozás szűnt meg,

A vármegyében a társas vállalkozások 8,5 százaléka, az egy évvel korábbinál 0,6 százalékponttal nagyobb aránya állt csődeljárás, kényszertörlés, végelszámolás vagy felszámolási eljárás alatt tavaly a kilencedik hónap végén. Megjegyzendő, hogy ez a részarány a főváros és a vármegyék közül nálunk lett magasabb. Az egyéni vállalkozók körében a tevékenységüket szüneteltetők aránya (14,3 százalék) vármegyében is nőtt, mégpedig 1,1 százalékponttal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!