SZOLNOK

2018.02.24. 06:58

Tavaly az ezer hektárt érintő hortobágyi tűz volt a legpusztítóbb megyénkben

Megtartotta év­nyitó ülését a Területi Tűzmegelőzési Bizottság a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon a napokban, tudtuk meg S. Tóth Anikó megyei katasztrófavédelmi szóvivőtől.

Czakó Nóra

Gyakorlatokkal készülnek a bevetésekre a tűzoltók.

Fotó: Mészáros János

Matuska Zoltán ezredes, megyei igazgató elmondta, hogy a tavalyi évet a folyamatos gyarapodás, ezzel együtt a természet erőivel folytatott állandó küzdelem határozta meg.

Az előző évek átlagához képest a tűzesetek száma nö­vekedett, az emelkedés elsősorban a különösen meleg és száraz nyári időszakra vezethető vissza.

Az időjárási viszonyok, főképpen a heves viharok miatt az év egyes időszakaiban, ha kis mértékben is, de a műszaki mentések száma is emelkedett. Elsősorban a szél és az esőzések okozta károk fel­számolásába kellett nagyobb erőket bevonni.

A legnagyobb tűzeset a Hortobágyi Nemzeti Parkot érintette, 2017 augusztusá­ban mintegy ezer hektáron pusztítottak a lángok.

A Nagyiván közelében fellobbant tűzhöz több megyéből is riasztottak tűzoltókat. Szűkebb hazánkból a tiszafüredi, a karcagi és a szolnoki egységek avatkoztak be, csaknem huszonnégy órán át tartó munkával és két honvédségi helikopter segítségével oltották el a lángokat.

Ezen a kirívó eseményen kívül a tűzesetek két nagy területen jelentkeztek, a szabad­téri tüzek és a háztartásokban bekövetkezett esetek formájában. Kiderült, hogy a tűzmegelőzést szolgáló figyelemfelhívásokkal éppen azt a korosztályt és társadalmi réteget nehéz elérni, amelyik a legveszélyeztetettebb e téren.

Az idősekre, a tanyákon élőkre, a nehéz szociális helyzetben lévőkre kell a figyelmet fókuszálni, a ház­tartásokban előforduló tűzesetek kár­vallottjai ugyanis sokszor közülük kerülnek ki.

Gyakorlatokkal készülnek a bevetésekre a tűzoltók. Fotós: Mészáros János

Kovács Krisztián alezredes, megyei tűzoltósági fő­felügyelő többek között arról beszélt, hogy sikeres akció volt a szén-monoxid-riasztók családokhoz juttatása.

Egész évben mindössze négyen szenvedtek szén-monoxid-­mérgezést a megyében, de senki nem veszítette életét.

Matuska Zoltán ezredes az idei évi célok között a tűzesetek számának csökkentését és az állampolgári felelősségvállalás erősítését határozta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában