KATASZTRÓFAVÉDELEM

2018.12.05. 16:30

A fűtési szezonban még fontosabb, hogy legyen füstérzékelőnk

A téli időszakban általában megemelkedik a lakástüzek száma, amelynek elsődleges oka az, hogy az emberek több időt töltenek otthon: többet fűtenek és a szabadidős tevékenységeiket is ott végzik. Ilyenkor különösen hasznos egy füstérzékelő, amelynek használatával a nagyobb károk és a személyi sérülések megelőzhetőek.

Legutóbb szombat délután, Karcagon történt hasonló esemény, ahol egy családi ház konyhájában a tűzhelyen felejtett étel kapott lángra. A kicsapódott olaj a helyiség linóleum padlóburkolatát is meggyújtotta, és a falak is erősen kormozódtak. Szerencsére a karcagi hivatásos tűzoltók időben érkeztek, egy porral oltóval nagyon gyorsan eloltották a tüzet, és senki sem sérült meg.

Az ilyen és ehhez hasonló esetekre jó, ha van a lakásban füstérzékelő. A tüzek kezdeti fázisában általában először füst képződik, egy ilyen berendezés pedig a füst keletkezésétől számított egy percen belül hangos jelzést ad. Ez lehetőséget nyújt a bent tartózkodóknak arra, hogy minél hamarabb, épségben elhagyják a helyiséget, vagy eloltsák a tüzet, ha az még testi épségük kockáztatása nélkül megtehető.

A füstérzékelőt érdemes a hálószobában elhelyezni, hiszen az alvó ember a legkiszolgáltatottabb egy tűz esetén, de jobb, ha minél több helyiségbe beszerelnek ilyen eszközt. Nem szerencsés ugyanakkor az eszközt konyhában vagy a fürdőszobában elhelyezni, hiszen ezek a készülékek vízgőz hatására is jeleznek.

Egy jó minőségű füstérzékelő – gyártótól függően – akár tíz évig is megbízhatóan működik, és miután csak néhány ezer forintba kerül, nem nagy ár a biztonságért – hívta fel a figyelmet közleményében a megyei katasztrófavédelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában