szolnok/zagyvarékas

2019.03.19. 18:45

Környezetszennyezés: börtönbe is juthat, aki autót bont a kertben

Környezetszennyezési ügyben hozott jogerős döntést a napokban a Szolnoki Törvényszék.

A Szolnoki Járásbíróság tavaly novemberben meghozott elsőfokú ítéletét emelte jogerőre, melyben a járásbíróság 1 év felfüggesztett börtönre ítélte azt a férfit, aki 2017. március 6-án egy zagyvarékasi udvarban két személygépkocsit bontott szét engedély és megfelelő talajvédelem biztosítása nélkül, amivel 1 m2 földterületet fáradt olajjal szennyezett be.

Talán kevesen tudják, de bűncselekményt, a hulladékgazdálkodás rendjének megsértését követi el, aki engedély nélkül hulladékgazdálkodási tevékenységet végez. Az autóbontás ennek minősül.

A fáradt olaj, és az olajjal szennyezett flakonok és autóalkatrészek emellett veszélyes hulladékok, amelyek mind a talajra, mind az ivóvízkészletre komoly veszélyt jelentenek. Nem véletlen tehát a törvény szigora, ami 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztést ír elő a felelőtlen környezetszennyezőkre.

Az ügyben 2018. július 27-én emelt vádat a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség.

A Szolnoki Járásbíróság pedig három hónappal később, 2018. november 5-én hozott elsőfokú ítélet: a büntetlen előéletű férfit a tettéért 1 év – végrehajtásában 3 évi próbaidőre – felfüggesztett börtönre ítélte. Az ítéletet a vádlott és védője is tudomásul vette. Az ügyész azonban kevesellte a büntetést, és a vádlott terhére súlyosításért fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol a napokban, 2019. március 14-én jogerősen lezárult.

A törvényszék az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét lényegét tekintve helybenhagyta – közölte hírportálunkkal a Szolnoki Törvényszék sajtóosztálya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában