TÚRKEVE

2019.07.16. 11:00

Befejezték az elpusztult molnárfecskék ügyének vizsgálatát

A rendőrség befejezte a természetkárosítás bűntett elkövetése miatt indított ügy vizsgálatát.

Police.hu

Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság/Facebook

Egy túrkevei kerékpáros vette észre június 29-én délután a Petőfi tér útjára hullott madárfiókát. Ahogy leszállt a bringáról, az út melletti füves területen további kis fiókákat talált, amelyek közül hat elpusztult. A Mezőtúri Rendőrkapitányság a feljelentést követően természetkárosítás bűntett elkövetése miatt indított nyomozást az ügyben.

A rendőrök adatokat gyűjtöttek és megállapították, hogy egy debreceni lakos megalapozottan gyanúsítható a bűncselekmény elkövetésével. Az 56 éves férfit gyanúsítottként kihallgatták. A férfi elmondta, hogy június 29-én délelőtt egy túrkevei társasháznál redőnyöket szerelt fel egy harmadik emeleti lakás ablakira, teraszajtójára. A redőnytokok felrakása miatt az ablakpárkány felső részén lévő fecskefészkeket levette, abból a molnárfecske fiókák kiestek, amelyeket lesöpört az erkélyről.

Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság/Facebook

Az ügy vizsgálatát a rendőrség befejezte, a keletkezett iratokat az illetékes ügyészség részére a napokban megküldte – közölte hírportálunkkal a megyei rendőrség.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldalán " target="_blank" rel="nofollow noopener">tette közzé, hogy pár nappal a túrkevei esetet követően a Természetvédelmi Őrszolgálat egy újabb bejelentést kapott, ezúttal Törökszentmiklósról. Itt egy Bocskai úton lévő, második emeleti lakás ablakának cseréjekor két molnárfecske fészket vertek le, a fiókákat pedig az emeleti ablakból a garázsok előtt elhelyezett hulladéktároló elé dobálták.

A Természetvédelmi Őrszolgálat a helyi rendőrkapitányságon kezdeményezett eljárást az ügyben.

A molnárfecske (Delichon urbicum) hazánkban természetvédelmi oltalom alatt álló védett faj, egyetlen egyed természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában