Kék hírek

2020.02.04. 07:00

Három és fél évet kaphat a Jászberényben csaló férfi

A Jászberényi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt.

Forrás: Shutterstock.com

A vád szerint a vádlott és a sértett hölgy 2012 év végétől álltak szoros érzelmi kapcsolatban – tudtuk meg a megyei főügyészség sajtószóvivőjétől.

A megnyerő férfi ezt használta ki, amikor a Jászberényben lakó sértettet megtévesztette azzal, hogy 2014. év augusztusától 2016. októberéig valótlan befektetésekre hivatkozva rendszeresen pénzt kért tőle kölcsön. A vádlottal szemben ebben az időben ugyanakkor adótartozásai miatt végrehajtási eljárás indult, vagyonnal nem rendelkezett, ezért fizetési képességét illetően is tévedésbe ejtette barátnőjét.

A vádlott 13.405.000 Ft kárt okozott a sértettnek, mely nem térült meg. A büntető eljárás során a férfi elismerte cselekményét és közvetítői eljárást kezdeményezett. A sértett hozzájárult a közvetítői eljáráshoz, ezért a Jászberényi Járási Ügyészség 2019. június 26-án a közvetítői eljárás lefolytatása érdekében a büntető eljárást 6 hónapi időtartamra, 2019. december 26-ig felfüggesztette.

A sértett és az elkövető között 2019. szeptemberében létrejött egy megállapodás, miszerint a férfi vállalta, hogy 2019. december 5. napjáig a sértettnek 14. millió Ft-ot jóvátételként megfizet. A közvetítői eljárást lefolytató Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Igazságügyi Osztálya az ügyészséget 2020. január 15-én arról tájékoztatta, hogy a férfi a megállapodást nem teljesítette, a jóvátételt a megadott határidőben nem fizette meg, ezért az ügyészség a felfüggesztő határozatot hatályon kívül helyezte és elrendelte az eljárás folytatását.

Az ügyészség vádiratában indítványozta a Jászberényi Járásbíróságnak, hogy amennyiben a vádlott a bíróság előkészítő ülésén a vád szerinti bűncselekményt elismeri, a bíróság a vádlottat 3 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és 4 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélje, valamint a sértett polgári jogi igényét érdemben bírálja el. Az ilyen bűncselekményekre a Btk 2-8 évig terjedő szabadságvesztés büntetés kiszabását teszi lehetővé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában