JÁSZKUNSÁG

2020.04.17. 14:00

Itt a kerékpáros szezon, ne feledjük a szabályokat

A tavasz és a jó idő beköszöntével egyre többen veszik elő kerékpárjaikat, és a tömegközlekedés, valamint a gépjárművek helyett biciklivel járnak munkába, bevásárolni vagy sportolni.

Most különösen fontos, hogy csak egyedül pattanjunk kerékpárra

Forrás: Shutterstock

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy a KRESZ szabályai ugyanúgy vonatkoznak a kerékpárosokra, mint a gépjárművezetőkre.

Sok kerékpáros nem tudja, vagy nem akarja tudomásul venni azt, hogy a kijelölt gyalogos átkelőhelyhez érve csak a kerékpárt tolva, gyalogosan kelhetnek át az úttesten. Ott, ahol a gyalogos átkelőhely mellett kerékpárút van vezetve, a kerékpárosoknak elsőbbségadási kötelezettségük van az úttesten közlekedő járművekkel szemben.

Azzal sincs mindenki tisztában, hogy járdán milyen feltételek mellett lehet biciklizni. Három fontos szabályt kell betartani:

  • csak akkor mehetnek a járdán kerékpárral, ha nincs kerékpárút, gyalog-és kerékpárút, kerékpársáv kialakítva és az úttest kerékpározásra alkalmatlan,
  • legfeljebb 10 km/h sebességgel haladhatnak,
  • nem zavarhatják az ott közlekedő gyalogosokat. Csengő használatával figyelmeztethetik a gyalogosokat, ha ki szeretnék kerülni őket. A kerékpár egyik kötelező felszerelése a csengő, amelynek meghatározó szerep jut a balesetek elkerülésében.
  • A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai kérik a kerékpárral közlekedőket, hogy tartsák be a szabályokat, óvják maguk és mások testi épségét.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában