Videóval

2020.04.29. 11:30

Nem csökken a szabálytalanul közlekedők száma megyénkben

Egy hónappal ezelőtt indította el a rendőrség azt a kampányát, amely a gyalogos és kerékpáros balesetek megelőzésére irányul. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy egyre inkább nő a szabálytalanul közlekedő gyalogosok és kerékpárosok száma. Ebben a hónapban egy 87 éves férfi életét is vesztette, amikor egy tolató kisteherautó elütötte.

Czakó Nóra

Forrás: Police.hu

A Szolnoki Rendőrkapitányság is részt vesz abban a kampányban, amely a gyalogos és kerékpáros balesetek megelőzésére, illetve számának csökkentésére irányul. Áprilisban összesen 222 gyalogost és kerékpárost ellenőriztek a rendőrök, melyből 105 esetben alkalmaztak valamilyen szankciót.

Az intézkedő rendőrök a fokozatosság elvét alkalmazva, legtöbbször figyelmeztették a jogsértőket, de előfordult, hogy helyszíni bírságot szabtak ki, illetve a súlyosabb szabálysértések elkövetőivel szemben feljelentéssel éltek. A kampány megelőző jellegét hangsúlyozva a rendőrök tizennyolc láthatósági mellényt, valamint harminc kerékpárlámpa-szettet is átadtak a szabálytalanul közlekedők részére.

– Az akció elindítása óta eltelt egy hónap, azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szabálytalanul közlekedő gyalogosok és kerékpárosok száma egyre inkább nő – mondta hírportálunknak Ecseki-Kolonics Eufrozina hadnagy, a Szolnok Városi Balesetmegelőzési Bizottság titkára.

– A kijárási korlátozás hatálya alatt, a kedvező időjárás miatt egyre többen sportolás céljából használják kerékpárjaikat, illetve sokan munkába járáshoz. Emellett bevásárláshoz is előszeretettel választják a gyalogos, vagy kerékpáros közlekedést. A belváros több frekventált pontján, a Baross utcán, Ady Endre úton, Fiumei úton, Thököly úton és a Szabadság téren is intézkedés alá vontak a járőrök a közlekedési szabályokat súlyosan megszegő gyalogosokat és bicikliseket.

– Az első időszakban túlnyomórészt figyelmeztetett a rendőrség, de az eltelt egy hónapot követően, a fokozatosság elvét követve, a figyelmeztetéseken túlmenően, súlyosabb szankciók várhatók a durva szabályszegéseket elkövetőkkel szemben. Vagyis akik figyelmen kívül hagyják az alapvető közlekedési szabályokat, és ezzel a saját és mások testi épségét, valamint életét veszélyeztetik – hangsúlyozta.

A Szolnoki Rendőrkapitányság illetékességi területén áprilisban több több olyan baleset is történt, amelynek részese gyalogos vagy kerékpáros volt. Szolnokon, a Boldog Sándor István körút felől a Várkonyi tér 6. szám előtti kerékpárúton közlekedett egy huszonhat éves férfi, aki a Szolnok ispán körúti kijelölt gyalogos-átkelőhelynél kívánt átmenni az úttesten, azonban figyelmetlenségéből adódóan az ott kihelyezett „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblának ütközött és súlyos sérülést szenvedett.

Vidéken is történt kerékpárost érintő baleset. Újszászon, a Vásár és Egység út kereszteződésében, egy ötvenhét éves, személygépkocsit vezető férfi nem adta meg az elsőbbséget a neki jobb kéz felől érkező és balra kanyarodó hatvankilenc éves kerékpárosnak, aki könnyen sérült.

Tragédiával végződött viszont az a baleset, amely a Pletykafaluban, a Dembinszky utcában történt. Egy kistehergépkocsit vezető, negyvenkilenc éves férfi hátramenetet hajtott végre, amely során nem vette észre az úttest szélén gyalogosan közlekedő nyolcvanhét éves férfit és elütötte. Az idős ember a kórházba szállítását követően életét vesztette.

A rendőrség mindenkit arra kér, hogy feleslegesen ne veszélyeztessük egymás életét!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában