folyamatosan próbálkoznak

2020.07.02. 07:00

Nem dőltek be az idősek az unokázós csalóknak megyénkben

Újra próbálkoztak az unokázós csalók megyénkben – tájékoztatta hírportálunkat Mári Ilona, a megyei rendőr-főkapitányság megbízott sajtószóvivője.

Czakó Nóra

Mint megtudtuk, szerencsére a kiszemelt áldozatoknak gyanús lett a hívás, és azonnal jelentették a rendőrségen. A csaló a hívott fél unokájának adva ki magát a telefonban – és arra hivatkozva, hogy balesetet szenvedett – próbált meg pénzt szerezni áldozataitól. Az eddigi információink szerint az idősek nem dőltek be a hazugságnak, felismerték a csalást.

– Hogy a továbbiakban se legyenek áldozatok, kérjük, fogadják meg tanácsainkat – hangsúlyozta Mári Ilona.

– Soha ne bízzanak meg a váratlanul telefonon vagy személyesen jelentkező idegenekben, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt. Minden esetben tegyen fel ellenőrző kérdéseket, hogy valóban az ön hozzátartozójáról van-e szó.

Emellett hívja fel azt a személyt, az ön által ismert telefonszámán, akire hivatkozva megkeresték. Amennyiben nem éri el a hívott felet vagy nem veszi fel a telefont, akkor próbáljon kapcsolatot teremteni valamelyik közeli hozzátartozójával, ismerősével, és rajta keresztül tisztázza a történteket.

Az is fontos, hogy ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen a magánéletükről, mert ezen információkat az elkövetők felhasználhatják. Szóljanak ismerőseiknek, szomszédjuknak, hogy a csalóknak milyen módszerei vannak.

Minél többen tudnak ugyanis az unokázós módszerről, annál nagyobb az esélye, hogy a csalók eredménytelenül próbálkoznak.

Amennyiben továbbra is kétségei vannak a hívás valódiságát illetően, vagy annak tartalma valótlannak bizonyul, értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon – sorolta az intelmeket a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában