bűncselekmény

2020.09.27. 07:00

Több cserbenhagyás is történt a közelmúltban megyénkben

Számos cserbenhagyásos esetről is beszámoltunk hírportálunkon az elmúlt néhány évben. Ebből kiindulva megnéztük, hogyan alakult az elmúlt esztendőkben az ilyen ügyek száma az országban és megyénkben.

Czakó Nóra

Egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető, ha a baleset okozója megállás nélkül elhajt

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Két hónapja számoltunk be róla, hogy egy férfit másodfokon kétszázezer forint pénzbüntetésre ítélt a Szolnoki Törvényszék, valamint nyolc hónapra eltiltotta a vezetésétől. Az ok cserbenhagyás. A középkorú, büntetlen előéletű vádlott még tavaly februárban Jászapátin, a Kossuth Lajos úton, amikor a kijelölt gyalogos-átkelőhelyhez ért, lassított. Több kerékpárost is átengedett, de figyelmetlensége miatt nem észlelte a szintén a zebrán áthaladó kislányt. Aki látva, hogy az autó nem áll meg, megpróbált elugrani előle, így a jármű „csak” a visszapillantó tükrével sodorta el.

A kislány szerencsére megúszta könnyű sérülésekkel, a visszapillantó tükör viszont letört a kocsiról. A férfivel szemben azért indult büntetőeljárás, mert miután a történtek után megállt és kiszállt, csak az autójának kárát mérte fel. Ránézett a kislányra, felvette a tükröt, majd visszaszállt az autóba, és segítségnyújtás nélkül elhajtott.

A büntető törvénykönyv 239. paragrafusa szerint azonban, „ha a közlekedési balesettel érintett jármű vezetője a helyszínen nem áll meg, illetve onnan eltávozik, mielőtt meggyőződne arról, hogy valaki megsérült-e, illetve az életét vagy testi épségét közvetlenül fenyegető veszély miatt segítségnyújtásra szorul-e, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

A fentebbi mellett az elmúlt néhány évben hírportálunk több cserbenhagyásos esetről is beszámolt. Legutóbb szeptember 18-án egy jászfelsőszentgyörgyi kereszteződésben egy autós balra, nagy ívben elé kanyarodott egy motorkerékpárosnak úgy, hogy az a járműnek ütközött és elesett. A személygépkocsi utasa kiszállt az autóból és látta, hogy a motoros súlyosan megsérült, mégis elhajtott a baleset helyszínéről.

Tavaly decemberben Törökszentmiklóson egy személyautóval közlekedő helyi férfi az Alatkai út és a Vásárhelyi Pál út kereszteződéséhez érve nem biztosított elsőbbséget egy elektromos kerékpárral közlekedő személynek, és összeütköztek. A jogsértő megállás és segítségnyújtás nélkül elhajtott a helyszínről. A sértett a balesetet követően a kórházban elhunyt. A nyomozók segítségnyújtás elmulasztása bűntett és halálos közúti baleset gondatlan okozása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki a harmincöt éves sofőrt.

Egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető, ha a baleset okozója megállás nélkül elhajt
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Mindebből kiindulva megnéztük, hogyan alakult az elmúlt években a cserbenhagyásos esetek száma az országban és megyénkben.

A Bűnügyi Statisztikai Rendszer (BSR) 2018. II. félévétől országos szinten regisztrált eseteit vizsgálva kiderül, hogy az összes, több mint háromszáz esetből megyénkre tizenkettő ügy jut, amivel a középmezőny második felében áll. A legtöbb esetet Budapesten rögzítették (41), a megyék közül pedig Pest áll az élen (37).

A Jászkunságban a bűncselekmények között elenyésző a cserbenhagyásos esetek száma: 2013-tól kezdődően összesen negyvenhat esetet jegyeztek. A számok tekintetében 2014 jelentette a negatív csúcsot, amikor kilenc ilyen ügy szerepelt a statisztikában, míg 2017-ből három ilyen ügyet tüntettek fel a BSR adatai között.

Önként jelentkeztek a jogsértők

Júliusban két cserbenhagyó is önként jelentkezett a rendőrségen. Június 30-án Szolnokon ismeretlen személy elgázolt egy idős asszonyt a kijelölt gyalogos-átkelőhelynél, majd megállás és segítségnyújtás nélkül továbbhajtott. A gyalogos könnyű sérülést szenvedett. A rendőrségi felhívásnak köszönhetően a gépjárművezető önként jelentkezett a Szolnoki Rendőrkapitányságon, ahol gyanúsítottként kihallgatták. Az eljárás során kiderült, hogy a huszonkilenc éves férfi nem rendelkezik jogosítvánnyal, és eltiltották a vezetéstől.

Július 12-én a Tiszajenő és Tiszavárkony közötti útszakaszon egy sofőr balesetet okozott egy szabálytalan előzéssel, majd a helyszínt megállás és segítségnyújtás nélkül elhagyta. A balesetben egy hároméves kisgyermek könnyű sérülést szenvedett. Szintén a rendőrségi felhívásnak köszönhetően a negyvenkét éves nő önként jelentkezett a Szolnoki Rendőrkapitányságon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában