Jászkunság

2021.02.16. 14:00

Hivatali vesztegetés miatt ítélték börtönre a kormánytisztviselőt

Orvosoknak, fogorvosoknak, sugárvédelmi szakértőként három bűntársát ajánlotta az a kormánytisztviselő nő, akit a Debreceni Törvényszék a napokban véget ért elsőfokú eljárásban, nem jogerősen bűnösnek talált és öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélt.

Mészáros Géza

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Dr. Dobó Dénes, a törvényszék sajtóosztályának munkatársa hírportálunknak elmondta, az ítéleti tényállás szerint az elsőrendű vádlott 2016 áprilisától az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) Hajdú-Bihar megyei állományában kormánytisztviselőként dolgozott. A nő nukleáris biztonsági és biztosítéki feladatkörrel rendelkező felügyelő volt, így hivatalos személynek minősült.

Hajdú-Bihar mellett Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén is kizárólag hozzá tartozott a sugár- és fizikai védelmi feladatok, a radioaktív anyagok nyilvántartása, illetve nukleáris anyagok biztosítéki felügyeletének ellenőrzése.

Az Országos Atomenergia Hivatal a munkavállalók és a lakosság sugárvédelme érdekében az atomenergia alkalmazóinak tevékenységét, az általuk alkalmazott radioaktív anyagok és berendezések állapotát rendszeresen ellenőrzi. Az elsőrendű vádlott időközi ellenőrzései kapcsán szerzett tudomást az engedélyköteles eljárások szükségességéről, amely során sugárvédelmi szakértő bevonása, megbízása kötelező.

Az illető tisztában volt azzal, hogy a másod-, harmad- és negyedrendű vádlottak sugárvédelmi szakértői tevékenységet folytatnak, továbbá azzal, hogy ő maga a szakértő kiválasztásában hatalmi befolyással rendelkezik. Ezen helyzetét kihasználva külön-külön megállapodott társaival, hogy hatósági eljárásai során őket ajánlja ki szakértőként.

Az ellenőrzésekre kötelezett orvosokat, fogorvosokat pedig arról győzte meg, hogy vádlott-társait, azaz az általa ajánlott szakértőket foglalkoztassák az ellenőrzések során. A másod-, harmad- és negyedrendű vádlottak az ellenőrzöttek által kifizetett megbízási díjból különböző nagyságrendű összegeket visszajuttattak elsőrendű vádlott részére.

Egyes esetekben utalt az eljárás sikertelenségére vagy elhúzódásának lehetőségére is, ha nem az általa ajánlott sugárvédelmi szakértőket veszik igénybe az ellenőrzöttek.

Olyan eset is előfordult, hogy az ellenőrzöttek arról tájékoztatták az elsőrendű vádlottat, hogy egy másik sugárvédelmi szakértőt kívánnak megbízni. Ilyenkor elsőrendű vádlott azt a szakértőt becsmérelte, szakmai hozzáértését megkérdőjelezte, megbízása esetére pedig az engedély meg nem adását helyezte kilátásba.

Több ellenőrzött az elsőrendű vádlott burkolt vagy nyilvánvaló fenyegetése hatására döntött arról, hogy az engedélyt megadása érdekében megbízza a vádlott által ajánlott szakértőket.

Az elsőrendű vádlott hangsúlyozta a sugárvédelmi ellenőrzéshez kapcsolódó hatósági eljárásokban betöltött megkerülhetetlen szerepét és azt, hogy a pozitív döntés tőle és a jóindulatától függ. Az ellenőrzöttek tisztában voltak a vádlott által is tudatosított kiszolgáltatott helyzetükkel és azzal, hogy a nőnek döntő szerepe van abban, hogy a hatósági engedélyes gépeik, mint például a fogorvosi és orvosi röntgen, csomagvizsgáló, élelmiszer-vizsgálógép működtetése, munkájuk, így a megélhetésük is az elsőrendű vádlottól függ.

A nő a régióban kizárólagosan végezte a tevékenység megkezdését megelőző típusú ellenőrzést, így tudomással bírt a kiajánlásai alapján létrejött szakértői megbízásokról és rendszeresen számon kérte társait a megbízásaik után „neki járó” pénzösszegek kifizetése miatt.

A törvényszék az elsőrendű vádlottat három rendbeli folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt halmazati büntetésül 5 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, valamint 5 évre eltiltotta az atomenergia alkalmazási körébe tartozó foglalkozástól. Továbbá vagyonának terhére több mint egymillió forint erejéig vagyonelkobzást rendel el.

A nő három társát folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért másodrendű vádlottat 2 év, harmadrendű vádlottat 1 év 10 hónap, míg negyedrendű vádlottat 1 év 2 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Utóbbi személyt a bíróság előzetes mentesítésben részesítette.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosítás miatt jelentett be fellebbezést, míg az első-, másod- és harmadrendű vádlott és védőik elsődlegesen felmentés miatt jelentettek be fellebbezést. A negyedrendű vádlott és védője a döntést tudomásul vették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában