JÁSZSÁG

2021.07.08. 11:25

Ha sikerül a tette, ő lenne a jégkásás gyilkos

Akár életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélhetik, de akár fel is menthetik azt az ötvenes évei elején járó férfit, aki az ellene felhozott vád szerint először toxikus gyöngyvirág-kivonattal, később jégkásába kevert, szintén mérgező hatású kálium-kloriddal akarta megölni az élettársát.

Mészáros Géza

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Szolnoki Törvényszéken zajló büntetőügy számos elemében furcsaságokat, esetekben érthetetlenséget hordoz magában. A gyilkossági kísérletre akkor derült fény, vagy inkább hang, amikor a férfi telefonbeszélgetéseit a hatóság lehallgatta egy másfél millió forintos vaslopásos, sikkasztásos ügyben és el kezdett nyomozni utána és társai után.

A csevegések tartalmának többsége ugyanis a tolvajlásnál súlyosabb cselekményre, egy valós emberölési kísérletre irányultak. És miközben egy másik bíróság a sikkasztásos ügyben is vádat emelt a férfi ellen, megkezdődött a nyomozás az életellenes cselekményre vonatkozóan is.

Az ügyészség szerint a férfi ugyanis meg akarta gyilkolni a barátnőjét…

Ez az eljárás pedig már a Szolnoki Törvényszéken a befejezés előtt áll.

A per vádlottja és a megmérgezendő hölgy egyaránt jászapátiak, fiatal koruk óta ismerik egymást. Ifjú felnőttként az élet elsodorta őket egymástól. Mindketten külön-külön családot alapítottak, gyermekeik születtek. Egy idő után azonban újra egymásra találtak, s bár még mindketten más-más házasságban éltek, ám életüket a kétezres években összekötötték. „Se veled, se nélküled” kapcsolatban voltak, többször különmentek, több alkalommal összeköltöztek.

A nő vak szerelemmel imádta a kicsapongó életet élő, mindig anyagi nehézségekkel küzdő, tartozásokat felhalmozó férfit.

Az asszony, amikor 2011-ben hosszabb időre Londonban vállalt munkát, úgy akarta magához láncolni kedvesét, hogy elhitette vele, valószínűleg halálos beteg, egy váratlan örökösödésből azonban meggazdagodott, és a jachtokból, márkás autókból, tekintélyes készpénz-mennyiségből álló vagyonát rá íratta. Még egy valótlan tartalmú végrendeletet is mutatott a férfinak azért, hogy az elhiggye, létezik az örökség.

A vád szerint a zűrös adósságokba keveredett, zavaros párkapcsolatokat fenntartó férfi ez idő tájt már tervezgette, hogy megöli rákos betegnek hitt barátnőjét és annak halála után hozzáfér búsás vagyonához. A nyomozás során kiderült, hogy az internet kereső oldalán a gyöngyvirág-kivonat halálos mérgű adataira keresett rá.

A 2019-es évi telefonlehallgatások közepette arra is fény derült, hogy az interneten a gyöngyvirág után egy kémiai vegyület hatásai után is kutatott, koncentráltan a kálium-kloridot emberi szervezetre való hatását vizsgálva. A szerdai tárgyalási napon az ügyész felolvasta a wikipédia ide vonatkozó részét:

„...Túlzottan nagy mennyiségű kálium elfogyasztása halálos lehet … A halál beállta után a kálium túladagolás nem kimutatható … Egyes országokban vizes oldatát a halálraítélteknek méreginjekció formájában adják be...”.

Az elméleti tanulmányokat gyakorlati tett követte: a férfi 2018 decemberében egy pohárban málnaszörpöt készített, amelybe egy kanálnyi kálium-kloridot tett, majd a keveréket lefagyasztotta. Az így elkészült jégkásával másnap megkínálta a nőt, aki azonban a kóstolást követően nem volt hajlandó mindet elfogyasztani, mert a jégkása rossz ízű és maró hatású volt. A szervezetébe jutott anyag, de még az összes, a férfi által kutyult jégkásában lévő szer sem okozhatta volna egyébként a nő halálát, annak csekély mértékű mérgező tartalma miatt. A cselekmény ezáltal kísérleti stádiumba került.

A Szolnoki Törvényszék az ügyben tavaly szeptember 9-én előkészítő tárgyalást tartott. Ezen a vádlott nem ismerte el a vád szerinti bűnösségét, azaz az ölési szándékot. A bíróság ezért lefolytatja a teljes bizonyítási eljárást. Meghökkentő, hogy a potenciális áldozat, akit a vádlott a vád szerint meg akart ölni, a védelem tanújaként lépett elő.

A férfi iránti szerelme ugyanis továbbra is töretlen, ezért ártatlanságát hangoztatva, folyamatosan kiáll mellette.

A Szolnoki Törvényszéken szerdán zajló tárgyaláson dr. Ivanov Dömötör Gyula iratismertetést tartott, majd elhangoztak a perbeszédek. A vád szerint a férfi előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérletében bűnös. A poligráfos vizsgálaton megtévesztő szándékú, valótlan tartalmú válaszokat adott. Minden bizonyíték azt erősíti, hogy barátnőjét meg akarta ölni, annak vélt vagyonáért. Ezért ellene az ügyész letöltendő fegyházbüntetést indítványozott.

A védelem szerint azonban a férfi személyiségzavaros, a cselekményt nem emberölési szándékkal hajtotta végre, csupán a bódító ital hatása alatt akarta megtudni, hogy valóban létezik-e az örökség. Az ügyvéd vitatja a vádat, illetve a vonatkozó paragrafust idézte:

„A büntetést korlátlanul enyhíteni vagy mellőzni is lehet, ha a kísérletet alkalmatlan tárgyon, alkalmatlan eszközzel vagy alkalmatlan módon követik el”.

Mint jelezte, ez ügyben az utóbbi megállapítás érvényes, ezért védence teljes felmentését kérte. A vádlott az utolsó szó jogán is tagadta az ölési szándékot. Az ügyben első fokon a Szolnoki Törvényszék július 21-i tanácsülésen hoz ítéletet.

Az iskola kémiaszertárából származhatott a corpus delicti

A tanúkihallgatások során, illetve a telefonlehallgatások után a vád arra az álláspontra jutott, hogy a vádlott az időközben eltüntetett bűnjelet, a kálium-kloridot a Jászapáti Szent Imre Katolikus Általános Iskola kémiaszertárából szerezte be.

A tanintézményt a 2013/’14-es tanév közben részben felújították, a férfi ekkor segédmunkákat látott el, és hozzáférhetett a méregszekrényhez is. A szert évekig magánál tartotta, és 2018 decemberében keverte bele a barátnőjének készített fagyasztott málnaszörpbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában