ügyészségi hírek

2021.08.26. 15:36

Letartóztatásban marad az idős házaspárt kirabló kisújszállási férfi

A kisújszállási férfi még 2014. júliusában rabolt ki egy idős, beteg házaspárt, akiktől egy éles fémeszközzel követelte a készpénzt.

Szoljon.hu

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A Szolnoki Törvényszék korábban nem jogerősen 7 év fegyházra és 8 év közügyektől eltiltásra ítélt egy kisújszállási rablót. A 32 éves férfi azért állt bíróság elé, mert kirabolt egy idős, mozgásában korlátozott házaspárt. A letartóztatásban lévő férfi ügyvédje indítványt tett a letartóztatásának megszüntetésére, amit a Szolnoki Törvényszék elutasított. A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség most a határozat helybenhagyását indítványozta a Szegedi Ítélőtábla felé – derül ki az ügyészség közleményéből.

Az elsőfokú ítéleti tényállása szerint a vádlott még 2014. júliusában az éjjeli órákban megjelent egy az ismeretségébe tartozó időskorú házaspár kisújszállási házánál, ahová a kapun keresztül bemászott, majd a családi ház zárt bejárati ajtaját benyomta – tájékoztatta hírportálunkat a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség.

Az általa keltett zajra az idős, beteg házaspár felébredt.

A vádlott egy éles fémeszközzel azonnal a sértettek készpénzét kezdte követelni.

A házaspár férfi tagjával a vádlott dulakodni kezdett, melyet követően a sértettek átmenetileg a hálószobába vissza tudtak húzódni a betolakodó férfi elől, azonban az a háló ajtajának üvegét kitörte és a sértetteket oda követte. További rövid dulakodást követően a házaspár felhagyott a védekezéssel és a vádlott részére 20 000 forint készpénzt adott át, aki ezt követően a házból távozott. A vádlott nem ismerte be cselekménye elkövetését.

Az elsőfokú ítélet nem emelkedett jogerőre, mert ellene a vádlott és védője felmentés érdekében fellebbezést jelentett be. Az elsőfokú ítélet kihirdetését követően a bíróság elrendelte a vádlott letartóztatását.

A vádlott védője ezt követően a letartóztatás megszüntetésére és enyhébb kényszerintézkedés elrendelésére irányuló indítványt terjesztett elő, melyet a törvényszék elutasított. Ezen döntéssel szemben a vádlott és védője fellebbezéssel élt. A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a nem jogerősen kiszabott 7 év szabadságvesztés a vádlott esetében megalapozza a szökés és elrejtőzés veszélyét, enyhébb kényszerintézkedéssel az elérni kívánt célok nem biztosíthatók, ezért a törvényszék a törvénynek megfelelően utasította el a védő indítványát.

A kényszerintézkedés tárgyában a Szegedi Ítélőtábla hoz végleges döntést, míg az elsőfokú ítélet elleni fellebbezéseket a Szolnoki Törvényszék bírálja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában