Tárgyalás

2022.02.03. 14:03

Családi bonyodalmak vezettek a tiszavárkonyi emberöléshez

Miközben a bizonyítási eljárás egyre tisztábban láttatja a bűncselekmény elkövetésének részleteit, az abban résztvevő tettes, áldozat, családtagok, tanúk és szomszédok zavaros életkörülményei egyre bonyolultabbá teszik a bírósági pert. A Szolnoki Törvényszéken csütörtökön folytatódott a tavaly március 6-án Tiszavárkonyban történt emberölés miatt indított büntetési eljárás folytatólagos tárgyalása.

Mészáros Géza

Dr. Pongrácz Zsolt bíró (szemben) csütörtökön szakértőket hallgatott meg a tiszavárkonyi emberöléses büntetőügyben. A vádlott a tárgyaláson a szolnoki Büntetés-végrehajtási Intézet kihallgató helyiségéből távmeghallgatás útján vett részt

Forrás: Mészáros Géza

Mint ismeretes, egy 44 esztendős nő 2021. március 6-án este késsel többször megszúrta élettársát. Az asszony cselekményét követően édesanyjához sietett, aki értesítette a mentőszolgálatot, azonban a férfi életét már nem tudták megmenteni. A nő a kést a szomszédos lakóház ereszcsatornájába rejtette.

A vádlott beismerte a gyilkosságot, ám az ügyészi vádirat tényállását cáfolja. Álláspontja szerint önvédelemből ölt. Tavaly októberben a Szolnoki Törvényszéken előkészítő ülést tartottak az ügyben, melyen Balázsné dr. Busku Terézia ügyész felindulásból elkövetett emberölés miatt tíz év börtönben letöltendő szabadságvesztést indítványozott a nővel szemben, úgy, hogy a vádlott a büntetésének kétharmadnyi letöltése után akár szabadulhatna is. A nő azonban túlzónak találta a kirótt tíz esztendőt, ezért rendelte el dr. Pongrácz Zsolt bíró a bizonyítási eljárás lefolytatását. 

A most csütörtöki immáron a második tárgyalási nap volt, melyen nagyjából körvonalazódtak a „hovatartozások”.

Annyi bizonyos, hogy gyilkos és áldozat egy ideje együtt élt. A pár italozó életmódot folytatott, alkalmi munkából és kéregetésből élt. A halálosan megszúrt férfi korábban a gyilkosa egyik húgának volt a párja, akitől két gyermeke született. A vádlott másik lánytestvére pedig az elhunyt férfi fivérének az élettársa. S mivel a család apraja-nagyja rövidebb-hosszabb időre itt is, ott is megfordult egymásnál, a nagy familiáris kavarodásban a mindennapos italozás mellett a dühös féltékenység is minduntalan felütötte a fejét. E „közös” társaságban a felnőttkorú gyermekek már kirepültek a fész(k)ekből, a kisebbek közül többen pedig nevelőintézetben élnek, vagy örökbe adták őket.

Csütörtökön először szakértőket hallgatott meg Pongrácz bíró. Kiderült, hogy az elhunyt testén legalább tizenegy értékelhető külsérelmi nyomot találtak, melyek egy része a késszúrásoktól eredeztethető, de vannak egyéb sérülések is, melyek ilyen-olyan ütésektől származtak. Mivel az áldozat súlyos alkoholos állapotában hunyt el, nem lehetett pontosan megállapítani, hogy a hámsérülések és véraláfutások az ittas ember ide-oda csapódásának, vagy egyéb bántalmazásoknak köszönhető. Ezt pontosan az emberöléssel vádolt nő sem tudta megmondani, mivel a bűncselekményt a szakértő szerint maga is részegen követte el.

A tárgyalás a vádlott édesanyja és egyik lánytestvére meghallgatásával folytatódott. 

Az anya elmondása szerint az elhunyt ugyanolyan kegyetlen módon ütötte-verte a kisebbik lányát és közös gyermekeiket, mint a később szintén élettársává lett vádlottat. De még őt is többször megütötte.

Ugyanezt állította a tanúként meghallgatott lánya is, aki szerint a „közös” férfinek nehéz természete volt, a nappalokat a kocsmában töltötte, esténként csak aludni és párjait és gyermekeit fenyegetni és ütlegelni járt haza.

A folytatólagos tárgyalássorozat áprilisban folytatódik, addigi is február 27-én vélhetően meghosszabbítják a vádlott letartóztatásról szóló időszakos kényszerintézkedést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában