A járat egyik utasa is megsérült

2023.03.08. 16:13

Nyolcvan méteren át tolta a vonat a sínekre hajtó autót Szászbereknél, vádat emeltek a figyelmetlen sofőr ellen

Felelni kell tettéért annak a sofőrnek, aki tavaly májusban hajtott egy vasúti szerelvény elé Szászbereknél. Figyelmetlensége miatt későn fékezett, már nem tudta elkerülni az ütközést...

Szoljon.hu

Sokáig tolta maga előtt a vonat a személyautót, mire meg tudott állni

Fotó: Mészáros János

Közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség és közérdekű üzem gondatlan megzavarása miatt emeltek vádat azzal a 65 éves szolnoki férfivel szemben, aki vonattal ütközött a szászbereki vasúti átjáróban.

– A 65 éves férfi tavaly május 3-án kora délután, Szászberek lakott területén kívül, a 32-es számú főúton autózott – adott tájékoztatást a történtekről dr. Ocsovai Ágnes, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője. – A sofőr a Szolnok-Vámosgyörk vasútvonalon található, vasúti átjárót előjelző táblákkal jelzett, fél- és fénysorompóval biztosított vasúti átjáró kereszteződéséhez érve – figyelmetlensége és a szemébe sütő napfény miatt – csak későn észlelte a fénysorompó villogó piros jelzését, valamint a leengedett félsorompót. Mikor észrevette, hogy az átjáróba nem lehet behajtani, fékezett ugyan, de a személygépkocsival már nem tudott a vasúti átjáró előtt megállni, a leengedett félsorompó csapórúdjának ütközött, ami letört, majd a személyautóval a vasúti sínekre hajtott...

A Szolnok–Vámosgyörk vasútvonalon ugyanekkor közlekedő személyvonat mozdonyvezetője is észlelte a közeledő személyautót, hangjelzést adott és vészfékezett, azonban az ütközést már nem tudta elkerülni.

A vasúti szerelvény az ütközést követően mintegy 80 méter hosszan tolta a síneken maga előtt a személyautót, mire meg tudott állni. A személyvonaton utazók közül egy utas az ütközés miatt elesett, és nyolc napon belül gyógyuló fejsérülést szenvedett. A balesetet okozó sofőr többszörös – nyolc napon túl gyógyuló – bordatörést szenvedett el.

A baleset következtében a személygépkocsiban és a mozdonyban is anyagi kár keletkezett, valamint nyolc személyszállító vonat késett több mint egy órát, illetve Szolnok és Jászapáti állomások között több járat részlegesen, egy járat teljesen elmaradt.

Az ügyészség a férfivel szemben pénzbüntetés kiszabására és járművezetéstől eltiltásra tett indítványt a vádiratában. Az ügyben a Szolnoki Járásbíróság fog dönteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában