Bűnszervezet

2023.04.29. 11:25

Szolnokra is elérnek a „gyógycipős ügy” szálai

Egy szolnoki nőt is őrizetbe vettek abban az eddig 40 gyanúsítottat érintő, egész országra kiterjedő csalási ügyben, melyben gyógyászati segédeszközökre járó állami támogatásokat nyúltak le jogosulatlanul többek között ortopéd orvosokból és gyártócégek tulajdonosaiból, megbízottjaiból álló bűnbandák.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Tolna, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben hajtottak végre házkutatásokat a hajdú-bihari nyomozók és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a napokban. A KR NNI Vagyon-visszaszerzési Hivatala az akció során közel 50 millió forintot foglalt le a gyanúsítottaktól.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult büntetőeljárás gyógyászati segédeszközökre elkövetett költségvetési csalás miatt. A szerteágazó ügy nyomozásába a készenlétisek mellett már több vármegyei rendőr-főkapitányság becsatlakozott. Nyomozócsoportok jöttek létre Budapesten túl Baranya, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar vármegyékben is, ahol a rendőrök az Nemzeti Védelmi Szolgálattal közösen, gazdasági társaságokra lebontva vizsgálják a költségvetést károsító bűncselekményeket.

A budapesti és a hajdú-bihari egységnek új elkövetőket sikerült beazonosítania az ügyben. Míg a készenléti iroda munkatársai Tolna, a debreceni nyomozók Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben hajtottak végre akciót április 26-án, szerdán.

A szolnoki nő egy békéscsabai cég miatt került képbe, melynek ügyvezetője 2018 és 2022 között folyamatosan működtette hierarchikus bűnszervezetét, melynek az volt a célja, hogy gyógyászati termékek után minél több állami támogatást tudjanak visszaigényelni a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől.

A bűnszervezet között ortopéd orvosok is voltak, akik a páciensek egészségi állapotától függetlenül írtak vényeket gyógyászati segédeszközökre, melyeket aztán a cég nem megfelelő minőségben gyártott le. Ez a Kft. a négy év alatt összesen több mint 1 milliárd 250 millió forintot igényelt így vissza jogosulatlanul a NEAK-tól.

Ehhez a körhöz tartozott az a kecskeméti orvos is, akit a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozói fogtak el, mert közreműködésével a fenti cég legalább közel 150 millió forint állami támogatást igényelt vissza jogtalanul. Ugyanaznap vették őrizetbe, mint a cég egyik ügyintézőjét, egy szolnoki nőt.

A nyomozók mind a kettőjüknél házkutatást hajtottak végre, dokumentumokat, különböző eszközöket, adathordozókat foglaltak le.

A férfit különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen, bűnsegédként elkövetett költségvetési csalással, míg a nőt különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, bűnsegédként elkövetett költségvetési csalással gyanúsították meg. Mindkettőjüket bűnügyi őrizetbe vették. A rendőrök ugyanebben az időpontban egy tolnai ortopéd orvost is elfogtak az ügyben.

A „cipős akták” egyébként hónapról-hónapra egyre csak dagadnak. A napokban elfogott három gyanúsítottal együtt az ügycsoportnak mára már 40 gyanúsítottja van: 16 orvos, 13 cégvezető és 11 alkalmazott. Jelenleg hárman vannak bűnügyi őrizetben, tizennégyen letartóztatásban, kilencen bűnügyi felügyelet alatt, míg tizennégyen szabadlábon védekezhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában