Beszámoló

2023.05.26. 17:25

Az országos átlag alatt van a Jászkunság bűnügyi fertőzöttsége

Kismértékben nőtt a regisztrált bűncselekmények száma a tavalyihoz képest, de jelentősen csökkent a sérüléssel járó közúti balesetek mennyisége idén a korábbi évek azonos időszakához képest. Egyebek mellett erről is szó volt a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés pénteki ülésén, ahol arról is szavaztak, hogy a vármegye csatlakozik az orosz-ukrán háború kirobbanásának első évfordulója alkalmából hozott országgyűlési határozathoz.

Molnár-Révész Erika

Dr. Rádi Norbert dandártábornok (jobbra) tájékoztatott az elmúlt év közbiztonsági helyzetéről

Forrás: Beküldött fotó

Pénteken megtartotta májusi ülését Jász-Nagykun-Szolnok vármegye közgyűlése, melynek első napirendi pontjaként a vármegyei rendőr-főkapitányság vezetője, dr. Rádi Norbert dandártábornok tájékoztatott az elmúlt év közbiztonsági helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az ezzel kapcsolatos feladatokról.

Mint elmondta, térségünk bűnügyi helyzete szélsőségektől mentesen alakult. A regisztrált bűncselekmények száma 2021-hez képest tavaly kis mértékben emelkedett, ugyanakkor a kármegtérülési érték nagy mértékben nőtt. Ez utóbbi mutatószám azt jelenti, hogy az egyes bűncselekményekhez kapcsolódóan a vagyon-visszaszerzési tevékenység hatékonyabb és eredményesebb volt tavaly. 

A dandártábornok hangsúlyozta, a vármegye bűnügyi fertőzöttsége jelentősen az országos átlag alatt van.

A közlekedésbiztonsági helyzettel kapcsolatban kiemelte, a személyi sérüléssel járó balesetek 2020-hoz képest – amikor 547 eset történt– kicsivel több, mint kilenc százalékos csökkenést mutattak 2022-ben, amikor 497 baleset következett be. Idén pedig 2020 azonos időszakához képest ez a szám 21 százalékkal csökkent.
A rendőrfőkapitány kitért a Tiszai Vízirendészeti Kapitányság illetékességi területén, azaz mintegy 585 folyókilométeren zajló munkára is. A közbiztonsági beszámolót a vármegyei közgyűlés egyhangúlag elfogadta.

A képviselők kicsivel több, mint 3,3 milliárd forintos bevételi és kiadási főösszeggel elfogadták a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat tavalyi költségvetésének teljesítéséről és a zárszámadásról szóló rendeletet, a vármegyei önkormányzati hivatal szakmai tevékenységéről szóló beszámolót és a tavalyi év ellenőrzési jelentését.
A közgyűlésen elhangzott, hogy a jövő egyik nagy kihívását jelenti majd a települések számára a kötelező Elektronikus Térségi Tervezést Támogató Rendszer megismerése és rutinszerű alkalmazása.

A főépítészi tevékenységről szóló jogszabály alapján a vármegye főépítésze a vármegyei önkormányzat nevében véleményezi az illetékességi területét érintő településrendezési terveket. Mint elhangzott, tavaly ez huszonnyolc esetben történt meg.

A testület tagjai elfogadták a vármegyei önkormányzat tavalyi környezetvédelmi tevékenységéről szóló beszámolót is, továbbá nyolc igen és három nem szavazat mellett elfogadták a csatlakozást az orosz-ukrán háború egyéves évfordulója alkalmából kiadott békepárti határozathoz.

A közgyűlésen zárt ülésen döntöttek a képviselők azokról a személyekről és közösségekről, akik az augusztus 20-i állami ünnephez kapcsolódó vármegyei megemlékezésen átvehetik majd a vármegyei önkormányzat kitüntető díjait.

Az ülés végén elfogadták a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Területfejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. tavalyi tevékenységéről és gazdálkodásáról szóló beszámolót, valamint az idei évi üzleti tervét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában