Elítélték a gazdát

2023.05.23. 13:55

Mentővel szállították kórházba a szolnoki kutyatámadás áldozatát

A Szolnoki Törvényszék másodfokú döntésével jogerősen lezárult annak a 35 éves nőnek a büntetőügye, akinek udvarról kiszökött nagytestű, keverék kutyája súlyosan megsebesített egy, az utcán, az uszkárját sétáltató nőt Szolnokon. Gondatlan testi sértés vétsége miatt jogerősen 250 ezer forint pénzbüntetésre ítélték.

Mészáros Géza

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Súlyos sérülést okozott egy udvarból kiszökött kutya Szolnokon, a gondatlan gazdát negyedmillió forint pénzbüntetésre ítélték. A bíróság határozottabb retorziót alkalmazott, az elmúlt években tapasztalt, enyhébb büntetési tételek helyett ezúttal szigorúbb szankciót vetett ki.

A Szolnoki Törvényszék sajtóosztályának közleménye szerint egy hölgy két évvel ezelőtt, este hat óra körül pórázon sétáltatta kis testű uszkárját Szolnokon, az alcsi-holt-tiszai városrész egyik utcájában. Egy másik nő ugyanitt a saját udvarára kívánt beparkolni autójával, amikor nagy testű keverék kutyája, kihasználva gazdája gondatlanságát, kiszökött a nyitott nagykapun át, és a szerencsétlenül járt nő kiskutyájára támadt.

A kiskutya gazdája megriadt, és az ölébe vette kedvencét. A nagytestű eb azonban kutyástul a földre döntötte, és belemart a kezébe. A nő a földön, hasra fordulva, a testével próbálta óvni kiskutyáját, de a megvadult eb így is többször megharapta az uszkár fejét, és a kutya gazdáját is összekarmolta. 

A támadásnak végül a nagy testű kutya gazdája vetett véget, aki az állatot a nyakánál fogva lerángatta a földön fekvő nőről, majd visszaráncigálta azt az udvarra.

A megsérült nőt a támadást követően mentővel kórházba szállították, ahol kiderült, hogy az eb nem csak a karját és a kezét sebesítette meg, de a földre zuhanás következtében az egyik csigolyája is eltörött.

Az ügyben 2020. június 3-án emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség. A vádlott mindvégig tagadta bűnösségét. A Szolnoki Járásbíróság igen kiterjedt bizonyítást folytatott le, és hét tárgyalást tartott az ügyben. Az utolsón, tavaly november 7-én ítéletet hozott, melyben a vádlottat gondatlan testi sértés vétsége miatt kétszázötvenezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet. A vádlott és védője azonban elsődlegesen felmentés, másodsorban az ítélet hatályon kívül helyezése, harmadsorban a kiszabott büntetés enyhítése érdekében fellebbezett. Ezért a büntetőügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol nemrég jogerősen lezárult.

A Szolnoki Törvényszék a napokban meghozott másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét helybenhagyta.

Akadtak már elítélő határozatok, de rendre csak felfüggesztett döntéssel

Mint arról két évvel ezelőtt beszámoltunk, akkortájt nagy testű kutyák tartották félelemben a Millér-főcsatorna melletti kerékpárúton bringával közlekedőket, futókat, túrázókat. Az ebeknek állítólag volt gazdája, ám nem tudta négylábúit kordában tartani. A kutyatámadások miatt több alkalommal történt feljelentés, a rendőrség nyomozott az ügyben, ám érdemi, elítélő határozat nem történt. A kutyatámadásokban érintett hobbifutó, dr. Szász Henriett elmondta, hogy azóta jár önvédelmi gázriasztópisztollyal és a használati engedélyével „felfegyverkezve” futni, amióta 2008-ban, ugyancsak futás közben a tiszaligeti körgáton gazdás kutyák rátámadtak és összeharapdálták. Az ebtulajdonos felfüggesztett börtönbüntetést kapott…

Más, kutyatámadásos esetekben is megkezdődtek a felelősségre vonások, de legtöbbször a sérüléseket okozó ebeket altatták el.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában