felelőtlen állattartás

2021.02.01. 11:30

Gázpisztollyal riasztotta el a rá támadó kutyákat a szolnoki futó

Nagytestű kutyák tartják félelemben a Millér-főcsatorna mellett tavaly kiépített úton kerékpározókat, futókat, túrázókat. Az ebeknek állítólag van gazdája, ám nem tudja négylábúit kordában tartani. A kutyatámadások miatt több alkalommal történt már feljelentés, a rendőrség nyomoz az ügyben.

Mészáros Géza

Dr. Szász Henriett azt a helyet mutatja, ahol egyre gyakrabban bukkannak fel a nagytestű kutyák

Fotó: Mészáros Géza

A Besenyszögi úttól a milléri horgásztó mentén haladó és a Milléri Vízügyi Múzeumig húzódó út tavaly magas minőségű szilárd burkolatot kapott, illetve két sávban kerékpárutat is felfestettek a területen. A fejlesztéseknek köszönhetően a Tallinn-Alcsi városrész ezen térsége hamarjában kedvelt sportolási területté, kirándulóhellyé, madarászóbázissá vált. Hobbibringások, amatőr futók, skandináv gyaloglók és túrázók gyakorta űzik kedvenc sportágukat a környéken. Nem egy esetben azonban nagytestű kutyák kergetik meg az arrafelé mozogni vágyókat.

– Félő, hogy előbb-utóbb valamilyen tragédia történik itt. Ezt megelőzendő kerestem fel lapjukat, hogy adjon nyilvánosságot a problémának – beszélt a milléri horgásztó mentén fennálló, sokakat érintő helyzetről dr. Szász Henriett. A szolnoki hölgy az Alcsi városrészben lakik, naponta tíz-tizenöt kilométert kocog, épp a tavaly felújított milléri út a kedvelt „futófolyosója”.

– Én tudom, milyen veszélyes a falkában érkező kutyatámadás – utal egy korábbi esetre Henriett. – Még 2008-ban, amikor a tiszaligeti körgát volt a terepem, futás közben csapatban, csaholva, fogukat vicsorogtatva utánam rohant öt középtestű kutya. Amikor beértek, megmarták, harapdálták a tomporomat és a lábamat, végül lapátokkal szedték le rólam a felbőszült ebeket. A kutyáknak volt ugyan gazdájuk, ám mint a nyomozás során kiderült, sem regisztrálva, sem beoltva nem voltak. Engem itt-ott összevarrtak, kaptam veszettség elleni oltást.

– Lelkileg megrogytam, a testem sajgott, a fertőzés elleni vakcina mellékhatásaitól hetekig nem tudtam talpra állni. A gazdát súlyos testi sértés gondatlan okozása miatt felelősségre vonták, felfüggesztett büntetést kapott – emlékezett vissza a tizenévvel ezelőtti történtekre a hölgy. Hozzátette, az akkori rendőrségi javaslatra azóta önvédelmi gázriasztópisztollyal és a használati engedélyével „felfegyverkezve” jár el naponta futni.

Dr. Szász Henriett azt a helyet mutatja, ahol egyre gyakrabban bukkannak fel a nagytestű kutyák
Fotó: Mészáros Géza

– Kísértetiesen hasonló, ami mostanság történik a Millérnél. Van egy telek, amely el van ugyan kerítve, ám idős tulajdonosa gyakorta nyitva hagyja a nagykapuját. Van három nagytestű, keverék, kuvasz és rottweiler fajtajellegű kutyája, amelyek sokszor kiszabadulnak. Gondolom, ösztönből bóklásznak és védik a területüket. Illetve azért kószálnak szabadon, mert megszokták még abból az időszakból, amikor ez a terület nem volt ennyire kiépítve, és kevesen jártak errefelé. Én mindennap erre futok. Nem mindig érzékelem, hogy az ebek a nyomomban vannak, de mindig hátrafelé tekintgetek kocogás közben.

– Néhány hete viszont a három kutya rohanva megtámadott. Kénytelen voltam használni a riasztófegyvert, mert ugyanazokat az előjeleket véltem felfedezni a viselkedésükben, mint amit a korábbi esetnél tapasztaltam. Ezúttal is megtettem a rendőrségi feljelentést, mert a gazdával nem igazán lehet szót érteni. A postás errefelé a zöld színű postakocsijában ülve kézbesíti a leveleket, mert nem mer kiszállni az autóból – mesélte el gondját-baját Henriett.

A szakember szerint ilyen esetekben az állat gazdáját terheli a felelősség

Az ügyben megkerestük a kutyák gazdáját, aki nem kívánt nyilatkozni hírportálunknak. A rendőrség addig nem ad ki hivatalos közleményt, amíg az eljárás le nem zárul. Király Szilvia baleseti jogász azonban jelzi, bizony büntetőjogi és akár kártérítési felelősség terhelheti az állattartót. Mint kifejti: ha a kutya gyalogos személyt támad meg, és nyolc napon túl gyógyuló személyi sérülést okoz, akkor súlyos testi sértés gondatlan okozása állapítható meg.

Ha nyolc napon belül gyógyuló a sérülés, akkor könnyű testi sértés szabálysértése valósul meg. Ha az állat kerékpárost támad meg, akkor közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt indulhat eljárás. A fent felvázolt esetek polgári jogi oldalát a kártérítés jelenti. Mindegy, hogy büntető vagy szabálysértési eljárást folytattak le, ha a cselekmény következtében a sértett kárt szenvedett, akkor joggal léphet fel a károkozóval, vagy annak biztosítójával szemben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában