Életmentés

2023.07.05. 19:55

A közeledő motorcsónak volt a háborgó Tisza-tóba borult kenusok egyetlen esélye

Viharos időben, közvetlen sötétedés előtt borult a Tisza-tóba kenujával egy férfi és egy nő június végén. Aznap nyolc óra után nem sokkal érkezett a segélyhívás, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság rendőrei hamar a helyszínre értek.

P. Pusztai Nóra

Bessenyei László és Csajbók Ferenc

Forrás: Police.hu

Fotó: SZABO GABRIELLA

Hatvan centis hullámok sodorták a kenut, melyből ketten borultak a Tisza-tóba június végén. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a viharos időjárás miatt került bajba egy férfi és egy nő, ki kellett húzni őket a Tisza tó Poroszlói-medencéjéből. Csajbók Ferenc, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság rendőre a történetekről mesélt hírportálunknak.

Már majdnem sötét volt, amikor a helyszínre értünk, annyit tudtunk, hogy a Poroszlói-medencében történt az eset. Maga a terület igen zegzugos, nádassal teli, a vízfelület hatvanhét négyzetkilométer, ráadásul a viharos szél miatt nagyok voltak a hullámok 

– emlékezett vissza.

Ahogy a Police.hu-n olvasható Csajbók Ferenc 13 éve, Bessenyei László pedig 11 éve szolgál a TVRK kötelékében. Mindketten a Tisza mellett nőttek fel, nagyon kis koruk óta ott élnek, horgásznak, hajóznak. Ma pedig már rendőrként embereket mentenek. Kilenc éve jellemzően párban dolgoznak Poroszló, illetve Tiszafüred körzeti megbízottjaiként. Azt mondják, ők nem is félszavakból, hanem szavak nélkül értik egymást. 

 A kimentett hölgy egy köszönőlevelet írt nekünk, amiben elmesélte, hogyan kerültek oda. A tiszavirágzást szerették volna megnézni. Feltámadt a szél, egy rossz mozdulat és fordulás vezetett a balesethez 

– idézte.

A hajó ugyanis könnyen felborul, ha nem a hullámmal szembe kormányozunk. A nő fel tudta mérni, hogy nagy bajban volt. Már a borulás pillanatában tárcsázta a 112-t, szorította a telefont.

– Már 20 óra 25 perckor, a segélyhívást követő 15 percen belül megérkezett a rendkívül higgadt, a helyzetet magabiztosan uraló, szakszerű vízirendőrpáros, Csajbók Ferenc és Bessenyei László. (Nevüket a rádiós bejelentkezés során jegyeztem meg.) Nem is gondoltuk volna, hogy ilyen hamar a segítségünkre sietnek. A vízirendőrök érthetően, világosan instruálták, hogy miként közelítenek meg a motoros járművel, és hogyan történik a vízből való kiemelésünk. 

A helyzetfelmérés során először a nőt, majd pillanatok múlva a férfit segítették ki a vízből, azután pedig a vagyontárgyaikat is mentették. 

– Viselkedésük precíz, magabiztos, teljes megnyugtatást sugalló volt. Ezúton köszönöm nekik és a kiképzőiknek, mert ez a fellépés az, amitől a bajba jutott emberek, mint én és a párom a legnagyobb biztonságban érezhettük magunkat – írta köszönőlevelében az asszony, melyből a rendőrség honlapján idéztek.

A rendőrök a part felé indultak a párral. Eközben újabb hívást kaptak.

– Emberélet volt veszélyben, úgyhogy kitettük a férfit és a nőt, majd indultunk is a következő helyszínre – mondta az aznap éjszakáról Csajbók Ferenc.

– Azon a napon már a reggeli óráktól kezdve viharjelzés volt érvényben, amit sokan nem vettek figyelembe – hangsúlyozta a rendőr. 

A police.hu-n úgy fogalmaztak, Csajbók Ferenc állítja, rengeteget jelent, ha a túrázók, akik kajakkal vagy kenuval indulnak útra, felelősségteljesek. Tudják, hogy kötelező a mentőmellény használata, és nem szükséges rosszként tekintenek rá. Rögtön hozzáteszi, hogy csak a baleset napjának délelőttjén 14 kenust kellett kiküldeniük a vízből, mert figyelmen kívül hagyták ezt az előírást.

Korábban is mentett már együtt a két vízirendőr

Más mentőakciókban is részt vettek már a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság egyenruhásai.

– Tavaly májusban huszonheten borultak a vízbe, nagy vihar volt, mi is majdnem elsüllyedtünk. De előfordult olyan eset is, amikor az öt fokos Tiszából kellett három embert kihúzni, annál az esetnél egyedül voltam. Kettőt választottam ki, a harmadik kiúszott a partra, viszonylagos biztonságban volt, a többieket azonnal a mentőkhöz kellett vinni – emlékezett vissza az egyik esetre Csajbók Ferenc, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság zászlósa.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában