Jászkunság

2023.07.01. 09:30

Nyáron is veszélyt jelenthet a szén-monoxid

Télen, a fűtési szezonban veszélyt jelent a szén-monoxid. Ezt már jól tudjuk. Érdemes azonban észben tartani, hogy a mérgező gáz nyáron is veszélyt jelenthet ránk, akár a klímaberendezés használata közben is.

Rimóczi Ágnes

Illusztráció

Forrás: MW archív

Fotó: Bujdos Tibor

Nem érdemes őszig várni a kéménysepréssel. A napokban számoltunk be hírportálunkon, mire hívják fel a figyelmet ezzel kapcsolatban a szakemberek. Ahogyan a kéményellenőrzés fontos, úgy célszerű a nyílt égésterű kazánok, vízmelegítők karbantartását is elvégeztetni, mert ezek évszaktól függetlenül sokat működnek, hiszen melegvízre mindig szükségünk van. 

Számos előnnyel jár, ha erre már nyáron gondot fordítunk. Egyrészt ilyenkor a szakemberek kevésbé vannak leterhelve és rövidebb határidővel kaphatunk időpontot. A rendszeresen karbantartott berendezések ráadásul költséghatékonyabban működnek, így az előrelátás a pénztárcánk vastagságán is tetten érhetővé válik

 – hívja fel a figyelmet a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

– Sok háztartásban működik klímaberendezés, ezek átgondolatlan használata is veszélyekkel járhat. A klímaeszközök zárt ablakok mellett működnek jó hatásfokkal, ha azonban ilyenkor is működik tartósabban nyílt égésterű berendezés, akkor előfordulhat, hogy a helyiségben annyira lecsökken a levegő mennyisége, hogy az szén-monoxid kialakulásával jár. Ilyenkor gondolni kell az állandó – emberi tevékenységtől függetlenül biztosított – levegő-utánpótlásról például úgy, ha az ablakok keretébe légbevezető nyílásokat építtetünk – részletezte Németh Ádám. A katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője rámutatott, hogy egyre elterjedtebbek a kültéri egységgel nem rendelkező, úgynevezett mobil klímák, melyek a helyiségben lévő meleg levegőt távolítják el egy kivezetésen keresztül. 

Ha zárt nyílászárók mellett működtetünk ilyen készüléket, akkor is fennállhat oxigénhiányos környezet, ezért ebben az esetben is gondoskodni a levegő kielégítő utánpótlásáról

 – emelte ki végül a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában