Zajlik a nyomozás

2023.08.01. 13:55

Akár egy évig is előzetesben maradhat a szolnoki hálapénzes orvos

Július 26-án egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezték azt a szolnoki orvost, akit 41 rendbeli vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsítanak. Ám mivel az előzetesben töltött időt az ügyészség indítványára meghosszabbíthatja a bíróság, a vádemelést megelőzően rács mögött töltött idő akár egy év is lehet.

Molnár-Révész Erika

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézet épülete

Fotó: Nagy Balázs

Míg első fokon a Szolnoki Járásbíróság nyomozási bírája hazaengedte, nem sokkal később az ügyészség indítványára másodfokon mégis előzetes letartóztatásba helyezte a Szolnoki Törvényszék azt az orvost, aki 41 alkalommal fogadott el hálapénzt betegeitől május 31. és június 20. között a szolnoki Hetényi Géza Kórházban nyújtott ellátásért. 

– A Szolnoki Törvényszék az ügyészség indítványával egyetértve megalapozottnak tartotta a terhelt esetében a szökés, elrejtőzés, a bizonyítás megnehezítésének veszélyét, valamint a további, bűncselekményből származó vagyon vagyonelkobzás miatti elrejtés lehetőségét is, ezért rendelte el egy hónapra a férfi letartóztatását – válaszolta kérdésünkre dr. Ocsovai Ágnes, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője. Mint azt közölte, a bíróság a letartóztatást első alkalommal egy hónapra rendeli el.

– Ezt követően, amennyiben az ügyészség ismételten indítványozza, úgy a bíróság a letartóztatást annak elrendelésétől számított egy évig, alkalmanként három hónappal meghosszabbítja, amennyiben annak feltételei továbbra is fennállnak, és az ügyészség azt három havonta indítványozza – tájékoztatott a szóvivő. 

Az ügy jelenleg – a gyanúsítotti kihallgatás időpontjától – vizsgálati szakaszban van, jelenleg a nyomozás zajlik. A büntetőeljárási törvény szabályai szerint a nyomozás befejezése után emelnek vádat, amennyiben a bizonyítás eredménye alapján az ügyészség ilyen döntést hoz majd. Tárgyalásra csak a vádemelést követően kerül sor.

Ha bebizonyosodik a vád, az orvos 5-től 15 évig tartó börtönbüntetést is kaphat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában