Elvehetik elismeréseit is

2023.07.20. 17:25

Nyolc évet is kaphat a hálapénzzel megbukó szolnoki orvos

Meg kell várni az ítéletet, csak ezután lehet elindítani egy kitüntetés visszavonásának folyamatát – ezt válaszolta a város a hálapénz miatt letartóztatott orvos ügyével kapcsolatban.

Molnár-Révész Erika

Az ügyben érintett orvos munkaviszonyát azonnali hatállyal megszüntette a Hetényi Géza Kórház

Fotó: Nagy Balázs

Mint arról korábban hírportálunkon már beszámoltunk, kedden őrizetbe vettek egy szolnoki orvost, akit azzal gyanúsítanak, hogy május 31. és június 20. között a betegeitől 41 alkalommal fogadott el hálapénzt a kórházban nyújtott ellátásért. A kutatás során a nyomozók több mint 37 millió forintot, továbbá közel 10 millió forint értékű valutát, mobiltelefonokat, ékszereket, üres és készpénzt tartalmazó borítékokat foglaltak le. 

Információink szerint a nagy értékű hálapénz elfogadásával vádolt orvos korábban rangos díjat kapott Szolnok városától. 

– A konkrét esetről nem kívánunk nyilatkozni, nekünk meg kell várnunk a bíróság jogerős ítéletét – válaszolta a visszavonással kapcsolatos kérdésünkre Pókász Endre, a városháza sajtószóvivője. Mint elmondta, a kitüntető díjakat vissza lehet vonni, ha a kitüntetett arra érdemtelenné válik. Érdemtelen a kitüntetésre különösen az, aki alkotmányos rendet sértő magatartást tanúsított, akit bűncselekmény elkövetése miatt a bíróság jogerősen elítélt, illetőleg a közügyek gyakorlásától eltiltott. Hozzátette, a kitüntető díj visszavonását az adományozó, valamint az adományozásra javaslatot tevő kezdeményezheti, amiről aztán a közgyűlés dönt, és vonja vissza az elismerést a javaslat alapján.

A Btk. szerint egyébként, aki a hálapénzt adja, annak is van büntetőjogi felelőssége, esetében viszont enyhébb a felelősségre vonás, ugyanis „csupán” vétségnek minősül. A hálapénz elfogadása viszont már vesztegetés elfogadásának minősül. Alapesetben 1-5 évig büntethető, itt viszont valószínűleg üzletszerűségről lehet szó, melynek büntetési tétele már jóval magasabb, 2-8 évig terjedhet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában