Tisztelgés

2023.10.05. 18:30

Katonáink ejtőernyős ugrással emlékeztek a jeles évfordulóra Szolnokon

Az évforduló és a katonaelődök tiszteletének jegyében megszervezett kiképzési eseményen 175 ugrást teljesítettek az ejtőernyősök a szandai reptéren.

Mészáros Géza

Ejtőernyős katonáink a 175 éves Magyar Honvédség évfordulója előtt tisztelegtek az ugrásaikkal

A 175 éves Magyar Honvédség évfordulója előtt tisztelegtek azok az ejtőernyősök, akik szeptember végén 175 ugráson vettek részt Szolnokon, a szandai réten – számolt be az eseményről a Magyar Honvédség.

A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetégének kezdeményezésére fogtak össze a különböző katonai szervezetek, köztük az MH Szárazföldi Parancsnokság, az MH Légierő Parancsnokság, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár és az MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred.

Az évforduló és a katonaelődök tiszteletének jegyében megszervezett kiképzési eseményen, a kitűzött célt jelentő 175. ejtőernyős ugrást Molnár Zsolt ezredes, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár parancsnoka, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetégének képviseletében hajtotta végre – tájékoztatott a Magyar Honvédség. 

A ’48-as szabadságharctól és Batthyány kormánytól számítjuk a Magyar Honvédség létrejöttét

A nagylexikon ide vonatkozó fejezete szerint a modern magyar hadsereg megalakulása a gyakorlatban 1848. május végére tehető, amikor Batthyány Lajos miniszterelnök utasítására felszereltek tíz reguláris gyalogzászlóaljat, névlegesen a Nemzeti Őrsereg részeként – valójában ezt a seregtestet a hivatalos iratokban is „honvédségként” emlegették.

A magyar állam ellen irányuló külföldi agresszió fenyegetése és belső nemzetiségi fegyveres mozgalmak veszélye miatt Kossuth Lajos kérésére 1848. július 11-én, Pesten az országgyűlés képviselői 200 ezer újoncot és a 42 millió forint azonnali hatályú hadihitelt szavaztak meg – hivatalosan is létrehozva ezzel a nemzet reguláris véderejét, a Honvédséget.

Az erélyes intézkedések nyomán Magyarországnak 1848 legvégén már 110 ezer főnyi serege állt hadrendben, amely végigharcolta a szabadságharcot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában