Rajtaütés

2024.05.24. 11:23

Nagy fogása volt a NAV-nak, több, mint kétmilliárd forintot csalt össze a jászkunsági bűnbanda – videóval

Peches napja volt annak az elkövetői csoportnak, akiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói, járőrei és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság bevetési egysége ébresztett egy szép májusi reggelen. A bűnbanda számlákkal csalt, nem is keveset...

Rimóczi Ágnes

A „fémbizniszben" volt jártas az a bűnszervezet, amelyet nemrégiben lefülelt a rendőrség a NAV nyomozóival közösen. Az esetről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számolt be hírportálunknak.

Jászkunság bűnbanda,adócsalás,csalás,nav,áfa
A bűnbanda számlákkal csalt, nem is keveset
Forrás: Nav.gov.hu

– A legnagyobb hasznot bezsebelő társaság fémszerkezetgyártási szolgáltatásokról fogadott be valótlan tartalmú számlákat, két szervezetten működő, bejáratott számlázási láncolattól. A két elkövetői kör főkolomposa – az éppen aktuális alvállalkozó cég nevében – a ténylegesnél magasabb összegekről állította ki a számlákat. A számlabefogadónak a feltüntetett összegekhez képest valójában jóval alacsonyabb költsége keletkezett, illetve a számlák áfatartalmát is szabálytalanul helyezte levonásba, így csökkentve a társaság fizetendő adóját – értesült hírportálunk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtóosztályától.

Az illetékesek tájékoztatása szerint: a számlák bruttó értéke bankszámláról bankszámlára vándorolt, az összegek először a közvetlen beszámlázó cégek, majd a színlelt alvállalkozók számláira kerültek. Az elkövetők az elutalt összegeket felvették készpénzben, a számlák áfatartalmát pedig elosztották egymás között: egyik részét a hasznot húzó cég ügyvezetője kapta meg, míg a másik része az alászámlázást biztosító céghálózat irányítóinak pénztárcáit gazdagította, egyfajta „jutalékként”.

A hatóságok rajtaütöttek a bűnbandán.

 – Az akcióban 169 fő, összesen húsz helyszínen intézkedett és kutatott bizonyítékok után. Két lakcímen a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság Tisza MEKTO bevetési egysége is közreműködött az elkövetők elfogásában, mivel a delikvensek előélete, valamint az ott talált, engedéllyel tartott lőfegyverek indokolttá tették a megerősített hatósági jelenlétet – – részletezték a NAV illetékesei.

Az intézkedések során a nyomozó hatóság kétmilliárd forintot meghaladó összegben vett zár alá ingatlanokat és gépjárműveket, illetve készpénzt foglalt le.

Megtudtuk: az akció napján a dél-alföldi pénzügyi nyomozók tizennégy embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük hat férfit őrizetbe vettek, akiknek a Szegedi Járásbíróság kivétel nélkül elrendelte a letartóztatását. 

– A nyomozás üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt van folyamatban. Az elkövetők több mint egy milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a központi költségvetésnek – hangsúlyozta végül a NAV sajtóosztálya.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában