Elszaporodtak a trükkös csalók megyénkben

Az utóbbi időben megyénkben is elszaporodtak a trükkös csalók, akik újabb és újabb módszerekkel próbálnak pénzt szerezni. Idén már önkormányzati dolgozónak, gázszerelőnek is kiadták magukat, most pedig a koronavírus miatt kialakult helyzetet kihasználva próbálják becsapni az embereket.

Czakó Nóra

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Január végén egy hetvennégy éves nőhöz azzal az indokkal csengetett be egy magát önkormányzati alkalmazottnak kiadó asszony, hogy segélyezéssel kapcsolatban tájékoztatást adjon. Az idős hölgy beengedte a nőt, aki a sértett figyelmetlenségét kihasználva, ellopta a pénztárcáját.

A gátlástalan elkövetők nem riadnak vissza attól sem, hogy akár aktuálisan történő tragédiákra hivatkozva próbáljanak meg pénzt kicsalni a gyanútlan áldozatoktól. Így történt ez február közepén is, amikor a 4-es számú főúton történt baleset kapcsán több személyt megpróbáltak tévedésbe ejteni. A csaló azzal hívta fel az időseket, hogy ő az unokája, és autóval balesetet okozott. Az ismeretlen telefonáló azt kérte, hogy szedjen össze egy nagyobb pénzösszeget, amivel el tudja intézni a balesetből eredő felelősségre vonást.

A közelmúltban pedig két helyi férfi csengetett be egy mezőtúri időskorú nőhöz, akik arra hivatkoztak, hogy gázszagot éreznek, és a lakásban található konvektorokat valószínűleg ki kell cserélni. A hölgy beengedte a két férfit a lakásába, és a munkavégzés előlegeként készpénzt adott át nekik. A férfiakat néhány napon belül elfogták, mint ahogyan azok a szolnoki unokázós csalók is rendőrkézre kerültek, akik több mint harminc sértettet károsítottak meg.

A trükkös tolvajok kedvenc „meséje” jelenleg a koronavírus, amit már akkor felhasználtak, amikor a fertőzés még meg sem jelent hazánkban. Február közepén a WHO nevében hívtak fel embereket, akiknek egy bizonyos összegért megrendelhető maszk- és fertőtlenítőszer csomagot kínáltak.

A csalók az utóbbi napokban személyesen is igyekeznek kihasználni a világban jelenleg zajló egészségügyi válsághelyzetet. Hatósági személynek kiadva magukat arra hivatkoznak, hogy ingatlanfertőtlenítést hajtanak végre, vagy idős személyek ellátására szolgáltatást ajánlanak fel, illetve a vírus szűrésére alkalmas tesztet és maszkot értékesítenek. Emellett weboldalakon, közösségi oldalakon és e-mail-címeken is kínálják ezeket az árucikkeket megvételre. A gyanútlan vásárlók a megrendelés után azonban a terméket sem kapják kézhez, és a pénzüket sem tudják visszaszerezni.

Sipos Andrásné megyei rendőrségi sajtóreferens arra hívta fel a figyelmet, hogy a közösségi média felületén több posztot is lehet látni, mely szerint idegenek csengetnek be – főleg idős emberekhez – azzal az ürüggyel, hogy koronavírustesztet végeznek el az ott lakókon.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a csalók telefonon is igyekeznek kihasználni a világban jelenleg zajló egészségügyi válsághelyzetet, és klinikai vagy kórházi dolgozóknak kiadva magukat, arra hivatkoznak, hogy a sértett hozzátartozója megfertőződött, az orvosi ellátásának költségeit viszont ki kell fizetni.

Az elmúlt időszakban arra is volt példa a nagyvilágban, hogy a megtévesztett személy valamelyik országos vagy világszervezet nevében kapott e-mailt, melyben valótlan, mégis hihetőnek tűnő állításokkal igazolva a személyes adatok, fizetéshez használt jelszavak, kódok megadására kérték, vagy éppen egy levélhez csatolt adathalász-fájl megnyitására utasították.

– Ezek a bűnözők azokat a félelmeket és aggodalmakat használják ki, melyeket a koronavírus kelt az önmaguk és szeretteik egészségét féltő emberekben. Kellő óvatossággal és egészséges bizalmatlansággal azonban megelőzheti, hogy becsapják – hangsúlyozta az Országos Rendőr-főkapitányság.

– Mindig tartsák szem előtt, hogy a koronavírus-fertőzés kimutatására szolgáló laboratóriumi vizsgálatot jelenleg kizárólag állami egészségügyi ellátórendszerben végeznek. Valamint a koronavírus-fertőzöttség kimutatására alkalmas gyorsteszt egyelőre nem létezik, így az sem a gyógyászati segédeszközboltokban, sem telefonon vagy személyesen nem kapható. Fordítsanak fokozott figyelmet az idős hozzátartozóikra, ismerőseikre! Ha pedig úgy érzi, csalás áldozatává vált, értesítse azonnal a rendőrséget!

Segítségnyújtónak tűnt, de rosszban sántikált: kifosztotta a közlekedési baleset sérültjét

Egyes tolvajoknak semmi sem szent, még egy baleset áldozatai sem. Pár héttel ezelőtt Jászladányon három személyautó karambolozott. A helyszínen az ütközés hangjára többen összegyűltek, akik segítséget nyújtottak. Egy jászkiséri lakos odament az egyik gépkocsivezetőhöz, aki beszorult a járművébe és súlyos sérüléseket szenvedett. A sérült kérte a huszonegy éves férfit, hogy keresse meg a gépkocsi padlójára leesett mobiltelefonját, és adja oda neki. A férfi megtalálta a gépkocsiban a telefont, azonban azt a tulajdonosának nem adta át, azt mondta, hogy nem találta… A sértett hozzátartozója másnap észlelte a készülék eltűnését, és bejelentést tett a rendőrségen. A rendőrök azonosították és őrizetbe vették a jogsértőt, aki ellen kifosztás bűntett elkövetése miatt indítottak eljárást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában