Szolnok

2022.03.01. 19:55

Hétfőtől ingyen utazhatnak a belföldi járatokon az ukrán állampolgárok

A vasúttársaság különvonatokkal segíti a menekültek utazását.

Szoljon.hu

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Hétfő délutántól ingyen utazhatnak a MÁV-START belföldi járatain az ukrán állampolgárok, akik a díjmentes szolidaritási jeggyel az utazást bármely vasútállomáson megkezdhetik, a jegyváltáskor az úticélt kell megadniuk és személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel kell igazolniuk, hogy ukrán állampolgárok – közölte a MÁV Zrt. az MTI-vel.

 

A vasúttársaság különvonatokkal segíti a menekültek utazását Nyíregyházán, Debrecenen és Szolnokon keresztül a Nyugati pályaudvarra. A szolidaritási jeggyel kizárólag csak a másodosztályú kocsikat vehetik igénybe, a feláras vonatokon a gyorsvonati pótjegyet nem kell megvásárolni. A Magyarországon keresztül más külföldi célállomás felé a magyar határállomásig a nemzetközi vonatokra is érvényes a díjmentesség.
 

A közlemény szerint a vasúttársaság vasárnap óta több ezer Ukrajnából érkező menekültnek adott ki díjmentes szolidaritási jegyet, amellyel Záhonyból továbbutazhattak bármely magyarországi célállomásra. Záhony állomásról további mentesítő járatokat is biztosít vasúttársaság a menekültek elszállítására.

A MÁV-START a főként Záhony, Debrecen felől Budapestre közlekedő vonatokat plusz kocsival megerősítve indítja, ugyanis a Záhonyból Budapest felé induló belföldi vonatokon is jelentősen megnőtt az utasforgalom.

Már mintegy tízezer, Ukrajnából Záhonyon át a háború elől menekülő ember utazását segítette a nemzeti vasúttársaság. A menekültek között magyarokon, ukránokon kívül más országok állampolgáraiként Ukrajnában tanulók, dolgozók is utaznak vonatokkal a határ túloldalán található Csap állomásról Záhonyba – olvasható a MÁV közleményében.

 

Több megyei település is fogadja a menekülteknek szánt adományokat

 

Mint arról korábban már beszámoltunk, Szolnok és a környező tizenhárom település összefogott a háborús menekültek megsegítésében. A városházán minden nap reggel 8-tól este 20 óráig lehet elhelyezni tartós élelmiszereket, új vagy használt, de jó minőségű ruhákat, takarókat, tisztálkodási szereket, babagondozási termékeket, a többi település polgármesteri hivatalaiban pedig nyitvatartási időben.

Amennyiben a felajánlott adományokat az adományozók nem tudják a hivatalokba elszállítani, úgy azt jelezzék a [email protected] e-mail címen, vagy a +36-20/294-2725-ös telefonszámon, amelyen keresztül az illetékesek segítenek a szállításban. 

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere korábban elmondta, a Tiszaligetben található ifjúsági alapítványi táborban kétszáz embernek tudnak szálláshelyet és ellátást biztosítani. 

 

Összefogtak a szolnokiak az Ukrajnából érkező menekültek megsegítésére

 

Adományokkal roskadásig megpakolt teherautó indult útnak az Ukrajnából, Kárpátaljáról menekültek megsegítésére hétfőn a szolnoki városháza udvaráról. A tartós élelmiszereken felül temérdek ruhanemű és babaápolási szer gyűlt össze a felajánlások révén. A jótékonysági akcióhoz a Szent György Lovagrend is csatlakozott egy nagyobb adománnyal, amit szintén a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálathoz juttatnak el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!