VÉLEMÉNY

2018.02.21. 09:30

Aki bliccelni akar, úgyis szerez igazolást

Tanító néninek tisztelettel jelentem, az osztály létszáma huszonnégy, hiányzik tizenhárom fő…

Szilvási Zsuzsa

– Jelentette a hetes a fülem hallatára néhány napja az egyik mezőtúri iskolában. Ezekben a hetekben nem ritka, hogy hasonló számokkal fogadják az érkező pedagógust.

S tanerő legyen a talpán, aki látatlanban el tudja dönteni, hogy a hiányzókat vajon a vidáman burjánzó baktériumok és vírusok döntötték ágynak vagy csak az évi rendes sítúrát ütemezte be a család. Bármi volt az ok, az utólag érkező orvosi igazolásból ez már nem derül ki.

Mivel a szigorúan megszabott háromnapos szülői igazoláskeret igen gyorsan kimerül, ezt követően már a gyermekorvos ajtaján kell kopogtatni aláírásért.

Ő pedig szintén csak hallomásból fogja tudni leigazolni, hogy előző nap fájt a gyerek gyomra, a feje, a torka vagy tetszőlegesen behelyettesíthető egyéb testrésze.

Enyhébb gyomorrontás esetén érdemben nyilván nem tud segíteni, a papírok gyártása viszont a rendelési idejéből vesz el. Jó sokat. Ezt elégelték meg a gyermekorvosok, és kezdeményeztek egyeztetést annak érdekében, hogy a jelenleginél szabadabb kezet kapjanak a szülők az igazolások esetében. Elvégre felelős gondviselőként minden bizonnyal képesek eldönteni, hogy beteg-e a gyermekük vagy mehet iskolába.

Ésszerű elképzelésnek tűnik. Elvégre aki bliccelni akar, az szigorúbb szabályozás mellett is szerez igazolást. A többiek életét azonban jelentősen megkönnyítené az enyhítés. Beleértve az orvosokét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában