MESTERSZÁLLÁS

2018.02.20. 11:25

Antennát kapott a község: végre nem kell a rendelőig futniuk, ha baj van

Alapvető eszköznek számít a XXI. században a telefon. Mesterszálláson azonban egészen mostanáig csak bosszankodtak az emberek, ha el akartak érni valakit. Most végre változik a helyzet.

Szilvási Zsuzsa

Ideje végre mobilra váltani, bár azért a vezetékes telefonra ezután is szükség lesz – mutatja Kiss Gábor.

Fotó: Mészáros János

Hosszú időn keresztül kétséges volt, épp tudnak-e telefonálni a helyiek. Széliránytól, légköri viszonyoktól, adott tereptől függött, hogy célba értek-e a hívásaik.

No meg az antennáktól, pontosabban azok hiányától. Most úgy tűnik, végre a kor követelményeinek megfelelően alakul a helyzetük, hiszen immár mindhárom szolgáltató kiépítette a teljes lefedettséget biztosító antennáit.

– Sok éven át próbáltunk eredményt elérni ez ügyben, de hosszú időn keresztül sikertelenül – tudjuk meg Kiss Gábortól, Mesterszállás polgármesterétől.

– Jómagam is sokat bosszankodtam amiatt, hogy olykor hússzor, harmincszor is indítottam egy-egy hívást, mire beszélni tudtam azzal, akivel szerettem volna. Hosszú időn keresztül csak egy szolgáltató hálózata volt biztonságosan elérhető a község területén.

– Bár a többi is jelezte antennatelepítési szándékát, a tervek meghiúsultak. Korábban Öcsödnél, Mezőtúron és Martfűn működtek antennák, Mesterszállás pedig ezek hatósugarának legszélén helyezkedik el.

– Így legfeljebb csak akkor működtek megfelelően a telefonok, amikor ideálisak voltak a légköri viszonyok, ám a mélyebben fekvő területeken ilyenkor is esélytelen volt a hívások lebonyolítása.

A változást az jelentette, hogy kormányzati szándékként jelentkezett az az elvárás, hogy minden településen megvalósuljon a tényleges lefedettség.

Így a napokban már a harmadik mobilszolgáltató is felállította antennáját a település szélén fekvő önkormányzati területen.

– Próbáltunk ideális helyet találni az antennának – teszi hozzá Kiss Gábor.

Ideje végre mobilra váltani, bár azért a vezetékes telefonra ezután is szükség lesz – mutatja Kiss Gábor.
Fotós: Mészáros János

– Ez a terület nem csak megfelelő infrastruktúrával rendelkezik, de elég messze is esik a település házaitól. A fekvéséből adódóan viszont nem csak nekünk biztosít lefedettséget, de Öcsöd, illetve Mezőhék felé is tud sugározni.

– A beméréseken már túl vagyunk, s remélhetőleg néhány napon belül valóban megbízhatóan működik már a szolgáltatás.

Az orvost sem tudták hívni, könnyebb volt a rendelőig szaladni

A mobiltelefon ma már alapvető eszköznek számít, s adott esetben akár életmentő lehet. Ezért is várták már nagyon a mesterszállásiak, hogy kiépüljön a hálózat.

– Teljesen süket volt a telefon egy olyan korban, amikor Magyarország legtöbb területén inkább csak az a kérdés, hogy három vagy 4G-s internetes szolgáltatás elérhető – panaszkodik S. Attila.

– Mi meg itt vagyunk a senki földjén. Pedig a mobiltelefon manapság annyira alapvetőnek számítana, hogy a legtöbb telefonálónak eszébe sem jut, hogy azért nem válaszolok, mert gondok vannak a hálózattal.

– Ráadásul a kisebb-nagyobb kellemetlenségek mellett az igazi problémát az okozta mostanáig, hogy sürgős esetben sem tudunk telefonálni. A múltkor az egyik idős ismerősöm elesett az utcán.

– Szerettünk volna orvost hívni hozzá, meg értesíteni a családját, de végül egyszerűbb volt elszaladni az orvosi rendelőbe, mint kivárni, amíg végre úgy fúj a szél, hogy működjön a mobiltelefon. Remélem, valóban megszabadulunk ettől a gondtól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában