Jászkunság

2018.02.07. 06:56

Csökkentették tartozásaikat megyénk országgyűlési képviselői

Valamennyi országgyűlési képviselő és nemzetiségi szószóló leadta a január 31-i határidőre saját és vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, gyerekeinek vagyonnyilatkozatát.

Szilvási Zsuzsa

Hargitai János, az országgyűlés mentelmi bizottságának kereszténydemokrata elnöke szerint a 199 országgyűlési képviselő és a 13 nemzetiségi szószóló vagyonnyilatkozata február 1-jétől nyilvános, és megtekinthető az országgyűlés honlapján, a www.parlament.hu oldalon, az illető neve alatt.

A törvényi előírások szerinti vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségüknek határidőben eleget tettek más tisztségviselők is, így az Állami Számvevőszék elnöke, alelnöke, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, elnökhelyettesei és a Versenytanács tagjai, a Költségvetési Tanács elnöke, a Közbeszerzési Hatóság Tanácsának elnöke, alelnöke és tagjai, a legfőbb ügyész és helyettesei, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, alelnökei, a Monetáris Tanács tagjai és a jegybank felügyelőbizottságának elnöke és tagjai, valamint a médiatanács elnöke és tagjai. Valamennyi vagyonnyilatkozat nyilvános, és szintén elérhető a parlament honlapján.

Valamennyien leadták a január 31-i határidőre a saját és a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársuknak, gyermekeiknek vagyon­nyilatkozatát.

A saját nyilatkozatok nyilvánosak, s február 1-jétől megtekinthetőek az országgyűlés honlapján. Ahogy az összes parlamenti honatya, minden Jász-Nagykun-Szolnok megyei országgyűlési képviselő is eleget tett kötelezettségének, és a január 31-én lejárt határidőig leadta vagyonnyilatkozatát.

Ezek között szemezgettünk, és a politikusok több évvel ezelőtt beadott vagyonbevallásait is fellapoztuk, így arról is képet kaphatunk, hogy egy viszonylag hosszabb időszak alatt ki gyarapodott, esetleg szegényedett.

A bevallások kapcsán természetesen ismét kiújult a vita, hogy csak a politikusok nyilatkozatai nyilvánosak, a velük egy háztartásban lakó családtagjaiké – akiknek szintén vallaniuk kell vagyonukról – ellenben nem, ami esetleg visszaélésekre is módot adhat.

Korábban felmerült például az a javaslat, mely szerint a vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett képviselők és családtagok vagyonnyilatkozata bárki számára elérhető legyen az interneten.

Ha pedig azok hiányosak, vagy valótlant állítanak, a vagyonnyilatkozat-tételi eljárást bárki kezdeményezhesse ellenük. Ennek támogatói szerint szigorítani kell a vagyonnyilatkozat-tételi eljárást, továbbá átfogó vagyonosodási vizsgálatnak kell alávetni minden állami és önkormányzati vezetőt a megbízatása elején és végén.

Balla György (Fidesz)

Képviselői jövedelem: bruttó 997 170 Ft/hó

Megtakarítás: 500 ezer forint kincstárjegy

Adósság: nincs

Ingatlan: egy

Jármű: Peugeot 308

Megjegyzés: A Fidesz frakcióvezető-helyettesének tavaly óta nem változtak érdemben a jövedelmi viszonyai, továbbra is félmilliós megtakarítása van kincstárjegyben. A még 2015-ben vásárolt Peugeot 308-as autójával közlekedik. A képviselő fele részben tulajdonosa egy 114 négyzetméteres szolnoki családi háznak, ebben sem történt változás.

Dr. Bene Ildikó (Fidesz)

Képviselői jövedelem: bruttó 897 453 Ft/hó

Megtakarítás: nincs

Adósság: 3,1 millió forint

Ingatlan: kettő és egy mezőgazdasági

Jármű: Nissan

Megjegyzés: Dr. Bene Ildikó egy 94 négyzetméteres szolnoki lakás tulajdonosa, emellett egy újszászi családi ház és egy 8 hektáros szántó tulajdonosa fele részben. Továbbra is a Nissan személyautójával közlekedik. Adósságait jelentős mértékben csökkentette, hiszen az elmúlt esztendőben még 4,9 millió forint szerepelt ily módon a bevallásában.

Boldog István (Fidesz)

Képviselői jövedelem: bruttó 224 363 Ft/hó

Megtakarítás: életbiztosítás

Adósság: 1,5 millió Ft lakás- és 473 ezer Ft autóhitel

Ingatlan: egy lakó és egy mezőgazdasági

Jármű: Ford Mondeo

Megjegyzés: Boldog István ingatlanviszonyai a korábbi vagyonbevallási adataihoz képest érdemben nem változtak. Adósságaiból az elmúlt esztendőhöz képest jelentős mértékben törlesztett. 2017 decemberétől megyei fejlesztési biztosként dolgozik, ezért havi 523 515 forintos díjazásban részesül.

Farkas Flórián (Fidesz)

Képviselői jövedelem: bruttó 224 363 Ft/hó

Megtakarítás: nincs

Adósság: 2,3 millió banki,

7,5 millió magánszeméllyel szembeni

Ingatlan: egy

Jármű: nincs

Megjegyzés: Farkas Flórián korábbi vagyonnyilatkozataival megegyezik, hogy egy 182 négyzetméteres szolnoki lakóház tulajdonosa, személyautója viszont nincs. Adósságai több millió forinttal csökkentek az elmúlt évhez képest. Miniszterelnöki biztosként továbbra is bruttó 997 200 forint havi jövedelmet kap.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz)

Képviselői jövedelem: bruttó 224 363 Ft/hó

Megtakarítás: 1 millió forint

Adósság: nincs

Ingatlan: 2 lakó és több mezőgazdasági

Jármű: Toyota Corolla

Megjegyzés: Fazekas Sándor 2017-es vagyonbevallása alig különbözik a korábbiaktól, ingatlanai azonosak az eddigiek­kel. Magánemberként egy 2007-ben vásárolt Toyotával közlekedik. Vagyontárgyai között egy immár 7300 kötetes könyvtárt tüntetett fel, földművelésügyi miniszterként pedig bruttó 1.101.900 forint a jövedelme.

Dr. Lukács László György (Jobbik)

Képviselői jövedelem: bruttó 747 878 Ft/hó

Megtakarítás: 4,2 millió forint

Adósság: nincs

Ingatlan: kettő

Jármű: Nissan

Megjegyzés: A Jobbik frakcióvezető-helyettese részben tulajdonosa Karcagon egy 280 nm-es háznak és 2016-ban ajándékba kapott egy 64 nm-es irodát. A 2014-ben vásárolt Nissanjával közlekedik, a tavaly még 1,2 millió forintos megtakarítását nagymértékben növelte. Ügyvédi tevékenységét szünetelteti, juttatásai között pedig több településen bérelt irodát is feltüntetett.

Pócs János (Fidesz)

Képviselői jövedelem: bruttó 747 878 Ft/hó

Megtakarítás: 1 millió Ft takarékbetét, 1,5 millió Ft készpénz

Adósság: nincs

Ingatlan: lakása nincs, több mg.-i terület tulajdonosa

Jármű: Kia Sportage, VW Transporter és Ifa pótkocsi

Megjegyzés: Pócs János hosszú ideje tudhat magáénak Jászapáti és Jászivány külterületén több tízezer négyzetméternyi gazdasági épületet, mezőgazdasági területet. Tavaly ismét újabbra cserélte KIA személygépkocsiját. Családi vállalkozásában tagként szerepel.

Sallai Róbert Benedek (LMP)

Képviselői jövedelem: bruttó 997 170 Ft/hó.

Megtakarítás: nincs.

Adósság: 4,8 millió és 1,3 millió lakáshitel, 3,9 millió autólízing, 5 millió forint betéti társasággal szemben.

Ingatlan: négy

Jármű: Toyota Land Cruiser

Megjegyzés: Egyedüli tulajdonosa egy 164 és egy 87 négyzetméteres lakóingatlannak Túrkevén, egy 87 négyzetméteresnek pedig feles tulajdonosa. Répáshután egy üdülő egyharmad részben az övé. Számos földterület szerepel a neve mellett haszonbérletként. 2017-ben vásárolt egy használt Toyota terepjárót.

Dr. Vadai Ágnes (Független)

Képviselői jövedelem: bruttó 747 878 Ft/hó

Megtakarítás: nyugdíjpénz­tári megtakarítás 17 millió Ft

Adósság: nincs

Ingatlan: egy

Jármű: nincs

Megjegyzés: Vadai Ágnes a Demokratikus Koalíció független országgyűlési képviselője egy 77 négyzetméteres társasházi lakás tulajdonosa Budapesten. Megtakarításai nyugdíjpénztárból származnak. Ajándékként Herendi porcelánt és festményeket tüntetett fel bevallásában, magánkölcsönként pedig 5,9 millió forintos segítséget nyújtott valakinek.

Borítókép: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában