JÁSZBERÉNY

2018.02.15. 14:39

Határozatot hoztak Jászberény megyei jogú várossá válásáról

Sürgősségi indítvány keretében tárgyalta szerdán délután a város önkormányzati képviselő-testülete a Jászberény megyei jogú várossá nyilvánításának kezdeményezéséről szóló előterjesztést.

Banka Csaba

A kezdeményezés egyrészt a település történelmi múltjával, a jász identitással, a kulturális értékekkel, másrészt a térség gazdasági teljesítményével támasztja alá a felvetés jogosságát.

A határozattervezet előterjesztője dr. Szabó Tamás polgármester kiemelte, hogy Jászberény a tizennyolc településből álló Jászság központja, fővárosa.

Hozzátéve, hogy a város a felső-jászsági ipari agglomeráció központja Jász-Nagykun-Szolnok Megye gazdasági szempontból legjelentősebb szervezőközpontja. A határozati javaslatban megfogalmazottak szerint térségi szervező szerepe a megyeszékhely, Szolnok, Megyei Jogú Városéval van versenyben.

Úgy vélték, hogy a Jászságban betöltött vezető szereppel, illetve a megye második legnagyobb városaként Jászberény méltó arra, hogy ismét megyei jogú városi rangra emelkedjen. Az előterjesztést elfogadta a képviselő-testület.

Az előterjesztés tárgyalásakor a térség országgyűlési képviselője, Pócs János a határozattervezet megszavazására buzdította a városatyákat, ez alkalommal is felelevenítve Jászberény eredményeit, teljesítményét.

Rámutatott, a cél elérése érdekében széles körű összefogásra van szükség. A képviselő-testület tagjai egyöntetű támogatással szavazták meg az előterjesztést.

A határozattal egyben kezdeményezték azt is, hogy az országgyűlés módosítsa a megyei jogú városok körét 2011-ben meghatározó törvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában