TISZAFÜRED

2018.02.14. 09:29

A hónap tárgyaként egy 80 éves méhészeti füstölőt mutatnak be Füreden

A méhészet az egyik legősibb emberi tevékenység. Régen élt elődeink, ahogy felfedezték a fák odvában megtelepedő méhek kincseit, egyre tudatosabban kezdtek foglalkozni az apró rovarok hasznosításával.

Sz. I.

Viszonylag régen kialakultak az ehhez szükséges segédeszközök, a fedelező villa, leseprőkefe, kap­társzolga, és a méhészeti füstölő is.

Közülük most a méhész egyik legfontosabb kellékét, egy ódon füstölőt mutat be a Hónap műtárgya sorozatban a Kiss Pál Múzeum.

Az általa keltett füst szükség esetén a méhek elriasz­tására, csillapítására szolgált. A füstölő a parazsat tartalmazó hengerből, valamint egy marko­latból és a hozzájuk tartozó fújtatóból áll.

A füstölőben bármilyen, a gazdaságban könnyen elérhető, füstképzésre alkalmas anyagot, kukoricacsutkát, taplógombát, gyékényt, bu­zogányt is elégethettek.

Egyes méhészek régebben gyakran nem használtak füstölőt, helyette cigarettát, pi­pát, vagy szivart használtak, melynek füstje egyformán hatásos volt a méhek megfékezésére.

A most bemutatott nyolcvanéves füstölő egykor Pusker Ferenc füredi lakos tulajdona volt, több méhészeti tárggyal és dokumentummal együtt leánya, Pusker Ágnes ajándékozta a Kiss Pál Múzeumnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában