MEMENTÓ

2018.02.05. 09:25

Jelképes sírhelyet kapott a Magyar Királyi vezérkari ezredes

Jelképes sírhely felavatásával tisztelegtek a közelmúltban vitéz Zetényi-Csukás Kálmán vezérkari alezredes, posztumusz ezredes, valamint a doni áttörés hősi halottai előtt az események 75. évfordulóján, Szolnokon.

Vitéz Zetényi-Csukás Kálmán posztumusz ezredes jelképes sírhelye mostantól az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis emlékparkjában áll

Mint arról a honvedelem.hu is beszámolt, a megemlékezésen részt vettek az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis katonái és a Zetényi-Csukás család tagjai.

Továbbá az oroszkai hadtörténeti múzeum és a RepTár Repülőmúzeum képviselői, valamint Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szent­györgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka, illetve Frankó Endre nyugállományú főhadnagy, második világháborús veterán pilóta.

A rendezvényen elhangzott: „Vitéz nemes Zetényi-Csukás Kálmán Siómaroson született, 1901. december 13-án. 1929 és 1932 között hadiiskolát végzett, százados lett és a vezérkarhoz került. Mint vezérkari őrnagy a szovjet fronton közvetlen elöljárója volt a kormányzóhelyettes Horthy Istvánnak.

1942. október 29-én a II. osztályú Vaskereszt mellé megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét hadi­szalagon, kardokkal díszítve, valamint november 1-jétől vezérkari alezredessé léptették elő.

Vitéz Zetényi-Csukás Kálmán posztumusz ezredes jelképes sírhelye mostantól az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis emlékparkjában áll

1943. január 19-én a körülzárt Ilovszkoje parancsnokaként katonái élén megpróbált kitörni a szovjet gyűrűből, és a reménytelen küzdelemben halt hősi halált Podszerednyénél.

Vitéz Zetényi-Csukás Kálmán alezredes egyike volt azon katonáknak, akik hősiességből, kötelességtudatból jelesre vizsgáztak és „megcselekedték, amit megkövetelt a haza”. Jeltelen sírját csak az emlékezet tartja számon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában