Az „akció” után nem sokkal saját kisfia is megszületett

2018.02.04. 11:28

Mentőben segített világra egy babát a szolnoki Sütő Róbert

Kilenc éve mentőzik a Szolnokon élő Sütő Róbert, és bár többször kísért már kórházba vajúdó kismamát, még soha nem került olyan helyzetbe, hogy neki kelljen levezetnie a szülést. A napokban azonban úgy hozta a sors, hogy ezzel a kihívással is meg kellett birkóznia. A történet külön érdekessége, hogy pár nap múlva Róbert saját újszülött fiát is kézbe foghatta. Képünkön a boldog apa, Sütő Róbert és párja, Krizsán Elvira kisfiukkal, Milánnal.

Kovács Berta

– Éjfélkor jött a hívás a kőteleki mentőállomásra, hogy egy közeli településre kell mennünk egy vajúdó kismamához – mesélte az emlékezetes éjszakán történteket Sütő Róbert.

– Megérkeztünk a címre, kikérdeztük a kismamát, aki elmondta, hogy ez már az ötödik szülése. Mikor odaértünk, már három-négy perces fájásai voltak, folyt a magzatvíz is. A vizsgálat után kivittük a mentőgépkocsihoz, és siettünk vele Szolnokra. Reménykedtem, hogy beérünk a kórházba, hisz csak jobb, ha az ottani körülmények között szül, ám Szolnok határában közölte a hölgy, hogy nem bírja tovább, és láttam is rajta, hogy tényleg nincs több időnk.

– Ekkor már az irányításon keresztül magasabb szintű mentőegység segítségét kértük. Péntek Sándor gépkocsivezetővel ketten voltunk a mentőben, szóltam is a kollégámnak, hogy álljunk meg, szülni fogunk. Szolnok határáig jutottunk. Sándor is hátrajött asszisztálni.

– A picurnak már kint volt a feje, az alkalmazott műfogások segítségével könnyedén ki is bújt, szerencsére nem volt semmilyen komplikáció. Január 11-én, 0 óra 38 perckor született meg a kisfiú. Felsírt egyből, bár az anyuka ezt a kis időt is hosszúnak érezte, míg meghallotta a hangját, és aggódott.

– Közben már értesítettük az esetkocsit, mert szülésnél mindig szólnunk kell, Szolnok közelében találkoztunk a másik mentőegységgel. Átült hozzánk a mentőtiszt hölgy, de különösebb tennivalója már nem volt – számolt be a történtekről Róbert, azt is bevallva, hogy bizony, ő is nagyon izgult.

A családnál is érdeklődött az esemény után néhány nappal. A kismama a picivel még bent volt a kórházban, a hozzátartozóktól viszont megtudta, hogy mindketten jól vannak.

– Kilenc éve vagyok a mentőknél, de még soha nem kellet szülést levezetnem, ez volt az első. A bajtársamnak is – vallotta meg. – Tartottam is tőle. Balesetnél már voltam, újraélesztést is végeztem többször, de ha szüléshez kimentünk, mindig az volt bennem, hogy csak érjünk be időben… Most nem sikerült. Szerintem a sors akarta így, hogy ezen is átessek, a következő héten ugyanis saját kisfiunk is megszületett!

A boldog apa, Sütő Róbert és párja, Krizsán Elvira kisfiukkal, Milánnal
Fotós: Mészáros János

A kis Milán január 16-án, 8 óra 35 perckor, 3 ezer 200 grammal jött világra, az apuka csak azt sajnálta, hogy nem lehetett jelen a nagy pillanatnál, párját ugyanis császározni kellett.

Most pedig párjával, Krizsán Elvirával együtt otthonukban élvezheti kisfia társaságát, és ismerkedik az apaság szépségeivel, kihívásaival, de a nagyszülők segítségére is számíthatnak.

Festőből lett mentőápoló

Sütő Róbert némi kerülővel találta meg hivatását. Pályája szobafestő-mázolóként indult, majd Szolnokon dolgozott egy betegszállító cégnél, ahol megtetszett neki ez a munka, bár ott nem volt alkalma igazi segítő tevékenységet végezni, ami mindig is vonzotta. Így amikor hallott róla, hogy akad hely a mentőknél, élt a lehetőséggel és jelentkezett a munkára.

Elvégezte a mentő-szakápolói tanfolyamot, később az „E” kategóriás ápolói képesítést is megszerezte. Eleinte Martfűn dolgozott másfél évig, aztán Szolnokon öt és fél évig, több mint két éve pedig már a Kőteleken működő mentőállomáson teljesít szolgálatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában