KENGYELI TŰZ

2018.02.24. 11:25

Nem költözhet vissza többé leégett házába az idős férfi

Beomlott a fala annak a kengyeli családi háznak, melyben tavaly ősszel egy kazánból kipattanó szikra okozott tüzet.

Molnár-Révész Erika

A ház teteje teljesen leégett, az épület lakhatatlanná vált. Idős tulajdonosa Bogyó nevű kutyájával akkor átmenetileg szállást kapott, ám innen is menniük kell hamarosan. Régi otthonába pedig soha nem térhet vissza.

– Menthetetlen… – csóválja a fejét szomorúan Mrena József. Az idős kengyeli férfi nemrég kapta a hírt, szülőháza annyira tönkrement az októberi tűz, majd a csapadékos téli idő miatt, hogy már soha többé nem lesz lakható. Pedig ideáig bízott abban, hogy tavasszal vagy nyáron végre visszaköltözhet oda, ahol csaknem hetven évet élt le.

– Hetvenhét évesen mihez kezdhetnék? – tárja szét a karját tanácstalanul. A házra ugyanis, ahol ideiglenesen meghúzhatta magát, a tulajdonosnak is szüksége van. Márciusig innen is menniük kell Bogyó nevű keverék kutyájával. Hogy hová, azt még nem tudja.

– Egyre nehezebben bírom már ezt lelkileg – mondja a nyugdíjas férfi. Bútorom sem maradt, azok is mind tönkrementek a tűzben. Ami érték lehet, az még a telkem, amin a ház áll. Hatféle gyógyszert szedek, és bár negyvenegy évet ledolgoztam, a nyugdíjból albérletre már nem telne – teszi hozzá elkeseredetten.

Mrena József egyelőre nem tudja, márciustól hol laknak majd
Bogyó nevű kutyájával

– Nagyon aggódom édesapám miatt – mondja József fia. – Próbálok neki segíteni, csakhogy indulnom kell hétvégén külföldi munkára, amit már nem tudok lemondani, mert régóta megvan az időpont. A pénzre is szükségem lenne, amit kint keresek, ebből is segíteném. Nagyon nehéz szívvel utazom el, de kénytelen vagyok – teszi hozzá. Azt meséli, tegnap volt megnézni apja házát, melynek belső falai már elkezdtek leomlani.

– Annak idején, amikor lefedtük, úgy tűnik, nem tudtunk megfelelő fóliát szerezni, így hiába takartuk le, a csapadékos idő miatt beáztak a falak. Nem tudjuk, mi lesz ezután. Nagyon hálásak vagyunk azoknak, akik eddig is segíteni próbáltak édesapámon…

Az új helyzet új megoldást kíván

Tavaly, a tűz után az önkormányzat gyűjtést szervezett Mrena József megsegítésére. A lakosok adományaiból elsősorban a tetőt építették volna újra.

– Ennek során összesen több mint háromszázharmincezer forint gyűlt össze – tájékoztatta honlapunkat Nagy Szilárd, Kengyel polgármestere, aki újra kész segíteni az idős férfinak.

–  Első körben megpróbálok a lakás tulajdonosával beszélni, hogy Józsi bácsi maradhat-e addig még, ameddig találunk megfelelő lakhatást. Közben igyekszünk segíteni abban is, hogy a telkét megvegye valaki, ebből nagyjából egymillió forint bevételre számítunk. A két összegből vásárolnánk neki egy házat Bagimajorban – vázolta az elképzeléseket a településvezető.

Hogy el tudják-e adni a telket, rajta a ház maradékával, és hogy találnak-e ekkora összegért új otthont Mrena Józsefnek, egyelőre a jövő zenéje. Az viszont nem, hogy az idős férfinak hamarosan költöznie kell átmeneti otthonából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában