TISZAVÁRKONY

2018.02.15. 15:25

Védett állatok tetemét találták náluk – véget ért a per

Majd ötéves büntetőper végére tett pontot a napokban a Kúria. A jogerős ítéletről a Szolnoki Törvényszék számolt be honla­punknak.

Mészáros Géza

Az ügyben első fokon eljáró Szolnoki Járásbíróság még 2015. november 4-én fejenként több százezer forintos pénzbüntetésre ítélt két vadászt.

A férfiak 2013 szeptemberében Tiszavárkony külterületén egy nejlonzsákban maguknál tartották egy idegméreggel megölt parlagi sas tetemét.

Az idősebb férfi otthonában pedig emellett 2014 februárjában egy-egy jégmadár-, búbos banka- és meggyvágó-preparátumot is találtak.

Emellett egy fagyasztott mezeiveréb-tetemet és egy mocsári teknős páncélját foglalták le nála.  A parlagi sas fokozottan védett állat, természetvédelmi értéke egyedenként egymillió forint.

A jégmadár, a búbos banka, a meggyvágó, a mezei veréb és a mocsári teknős pedig védett fajnak minősül, utóbbiak természetvédelmi értéke együttesen kétszázezer forint.

A Szolnoki Törvényszéktől kapott jogi értelmezés szerint ezen állatok teteme azonos jogi védelmet élvez az élő példányokéval, azokat tartani kizárólag engedély birtokában szabad.

Természetkárosítás bűncselekményt követ el az, aki fokozottan védett vagy védett fajnak minősülő élő szervezet egyedét jogellenesen megszerzi, illetve tartja.

Az ügyben 2014. augusztus 26-án emelt vádat a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság 2015. november 4-én hozott ítéletet. A fiatalabb vadászt 500, míg idősebb társát 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélték.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlottak és védőjük felmentésért jelentettek be fellebbezést, így az ügy másodfokon a Szolnoki Törvényszéken folytatódott.

A törvényszék 2016. december 8-án az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét helybenhagyta, ezzel a büntetőügy jogerősen lezárult.

A fiatalabb vádlott és idősebb társának védője azonban a legfőbb bírói fórumhoz fordult jogorvoslatért. A Kúria a közelmúltban meghozott jogerős döntésében az első- és a másodfokú bíróság határozatát is törvényesnek és megalapozottnak találta, és hatályában fenntartotta azokat.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában