VIRÁGOSÍTÁS

2018.02.05. 17:25

Tavaszig a növényházban cseperednek Szolnok csodás díszei

– A nőnapra készülünk ezekkel a primulákkal és százszorszépekkel, tavasszal pedig árvácskákat ültetünk ki, hat színben… – mutatja Bozori Ibolya telepvezető, a Munkalehetőség a Jövőért Szolnok Nonprofit és Közhasznú Kft. Előd úti telephelyén. Szemet gyönyörködtető a növényház színpompája. 

Molnár-Révész Erika

Poczek Andrea (balra) és Szabó Ágnes a kiültetésre váró primulákat gondozzák. Hamarosan a város tereit díszítik a növények

Fotó: Fodor Orsolya

– Már most tele vannak, nem tudjuk, hová pakolunk később – mosolyog elégedetten a telep vezetője. Van is oka rá, hiszen már most több mint tízezer növény vár a tavaszi kiültetésre.

– Árvácskából van négyezer, háromezer futómuskátli, hétszáz állómuskátli, négyszáz félfutó, begóniából van olyan kétezer… – sorolja. A növényházban folyamatos a munka, hisz ezek a virágok állandó gondozásra szorulnak.

– Gyakorlatilag azt sem tudjunk hova kapjunk, mert kevés volt a napsütés és a párában könnyen penészednek. Nem várjuk meg, hogy ez megtörténjen, amikor már látjuk, hogy nem egészséges a levél vagy egy virág, leszedjük. Amikor nagyon süt a nap, felmelegszik az idő és lehet szellőztetni, akkor sokkal kevesebb gond van velük, de akkor meg szét kell szedni a töveket, mert nagyon gyorsan nőnek – mesél a teendőkről Ibolya.

A növényház másik felében telelnek azok a nagy cserepes növények, melyek jó időben a város köztereit díszítik, és azok a muskátlik is, amelyek a legjobb állapotban maradtak meg. Az egyik dolgozó épp a varjúháj nevű szegélynövényt metszi vissza, hogy a kiültetésre megbokrosodjon. A gyaloghíd lábánál fekvő virágágyást díszíti majd.

– Ez dupla fólia, a kettő között lévő levegő biztosítja a hőszigetelést – mutatja Fodor György, a Munkalehetőség a Jövőért Szolnok Nonprofit és Közhasznú Kft. ügyvezetője a növényházat fedő fóliát. Itt minden automata.

A szellőztető és az öntözőberendezés, a fűtés és az árnyékoló is. Csak tavaly négymillió forintot költöttek az építmény karbantartására.

Poczek Andrea (balra) és Szabó Ágnes a kiültetésre váró primulákat gondozzák. Hamarosan a város tereit díszítik a növények
Fotós: Fodor Orsolya

– Hat éve épült ez a kéthajós növényház. Elsősorban a város közterületeire nevelünk itt növényeket, évente mintegy hatvanezer tő virágot. De a különböző önkormányzati növényosztásokhoz is biztosítunk palántákat, ami végül megmarad, azt eladjuk a piacon. A növényház dolgozói keretlétszáma kilenc fő, ez a szezontól függően változhat – tette hozzá az igazgató.

Szolnok volt a legvirágosabb

Tavaly a megyeszékhelyt választották a legnagyobb közösségi portálon indított szavazás résztvevői az ország legvirágosabb városává. A „Legvirágosabb úti cél” című versenyen több mint ezer megosztást és több mint háromezer-kétszáz szavazatot kapott. Szolnok olyan városokat utasított maga mögé, mint a második helyezett Pécs, ötszázötven megosztással és háromezer-egyszáz szavazattal, valamint a harmadik helyezett Egert több mint harminc megosztással, nyolcszáz szavazattal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában