Kultúra

2018.03.07. 16:26

Arany János nyomában jártak a kevi kisdiákok

Arany János nyomában szervezett programsorozatot a város az elmúlt időszakban.

Szilvási Zsuzsa

Budapesti kiránduláson is részt vettek a keviek és a nagyszalontaiak

Forrás: Beküldött fotó

A témaválasztást Arany János születésének kétszázadik évfordulója alkalmából szervezett Arany-emlékév adta, hiszen Túrkeve testvérvárosa Arany János szülőhelye, Nagyszalonta.

A rendezvénysorozatba bevonták az oktatási, kulturális és egyéb intézményeket, civil szervezeteket, lehetőséget ­teremtve számukra a testvérvárosok kölcsönös megismerésére, az Arany János-emlékév hazai és nagyszalontai ­eseményeibe való bekapcsolódásra.

Elsőként rajz- és képregényíró pályázatot hirdettek, melynek legsikeresebb alkotásai egy emléknaptárt illusztrálnak.

A Nagyszalontára szervezett látogatás során felkeresték Arany János szülőhelyének nevezetességeit: az Arany János Emlékmúzeumot a Csonka toronyban és az Arany-palotát.

Megkoszorúzták a szülőházon lévő emléktáblát, megnézték a város központjában lévő szoborparkot és a városházát, valamint bepillantottak a „Hajdúhét-Szalontai Magyar Napok” programjaiba.

Budapesti kiránduláson is részt vettek a keviek és a nagyszalontaiak
Forrás: Beküldött fotó

Viszonzásképpen nagyszalontai delegációt is fogadtak a túrkeveiek. Ennek keretében többek között a Magyar Természettudományi Múzeumban is jártak, ahol megtekintették az „Aranyba foglalva – A természet Arany János költészetében” címmel megrendezett interaktív időszaki kiállítást.

A sorozat zárásaként a keviek is részt vettek az Arany-emlékév ­március 2-i nagyszalontai záróprogramjain.

A testvérvárosi partnereiknek ajándékba vitték a programok során készült fotókból összeállított képes összefoglalót és az Arany János-versillusztrációkkal díszített emléknaptárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában