MÚLTIDÉZŐ

2018.03.28. 13:56

Ismerted a szolnoki Aranylakat Éttermet? Mutatjuk, milyen volt régen!

Legendás étterem egy ikonikus épületben, mely több kereskedésnek, lerakatnak, szórakozóhelynek is otthont adott már azóta. Fénykorát azonban akkor élte, amikor Aranylakat Étterem néven működött.

Szoljon.hu

A több mint száz évvel ezelőttre nyúló, sokszor hányatott sorssal rendelkező, egykor fogadóként is működő egység a hetvenes-nyolcvanas években akár ezerkétszáz (!) ember kiszolgálására is alkalmas volt.

Négyszáz vendég bent, nyolcszáz pedig kint a teraszon tudott helyet foglalni.

Most 1970-ből gyűjtöttünk össze néhány fotót, hogy még mielőtt elkészül az étterem helyén épülő, luxuslakásokat is magában foglaló ház, emlékezzünk vissza még egyszer, utoljára.

1970
Forrás: Fortepan/Bauer Sándor

A múlt század elején a Móricz-ligetnek hívott területen állt Stögermayer Antal Arany Lakat nevű fogadója, ennek az egykori fogadónak a közelében épült fel az étterem. A régi fogadó elsősorban hal- és vadéleteiről volt híres.

1970
Forrás: Fortepan/Bauer Sándor

Szolnok város fennállásának kilencszázadik évfordulója okán több grandiózus építkezés is zajlott a megyeszékhelyen. Ebbe a sorba tartozott az Aranylakat is.

1970
Forrás: Fortepan/Bauer Sándor

1970. május 1-ei megnyitásakor a Szolnok Megyei Vendéglátó Vállalat üzemeltette az éttermet.

1970
Forrás: Fortepan/Bauer Sándor

A hetvenes évek ismertsége után azonban egy évtizeddel később már többször is előfordult, hogy kongott az ürességtől. Néhány újítással ideig-óráig ugyan lendített az étterem saját hírnevén, a kilencvenes évektől azonban már sohasem volt a régi.

A rendszerváltás után sorra érkeztek a bérlők mindenféle céllal, azonban igazán karakteres, egykori Aranylakathoz méltó intézménnyé soha többet nem tudott válni.

De ne gyászoljuk túl sokáig Szolnok szeretett éttermét, hiszen a helyén jelenleg is épülő új komplexumban talán egy vendéglő is helyet kap majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában