KARCAG

2018.03.14. 15:24

Igazságügyi osztályfőnöki órát tartottak a karcagi gimnáziumban

A Nyitott Bíróság Program keretében március 13-án dr. Szabó István, a Karcagi Járásbíróság bírája igazságügyi osztályfőnöki órát tartott a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Gimnáziumban, ahol a cyberbullyingról és annak jogi következményeiről beszélt a diákoknak.

Dr. Szabó István bíró előadása 2018. március 13-án a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Gimnáziumban

A bíró interaktív előadásában a közösségi portálokon, illetőleg az interneten akár általuk is elkövethető becsületsértés, rágalmazás és zaklatás bűncselekményekre, azok elkövetési magatartásaira és büntetési tételére, valamint a személyiségi jogok polgári jogi védelmére hívta fel a kilencedikes diákok figyelmét.

Dr. Szabó István bíró előadása 2018. március 13-án a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Gimnáziumban
Forrás: Szolnoki Törvényszék

A téma kiemelkedően fontos, a tinédzserkorúak között ugyanis egyre gyakoribb az iskolai kiközösítés új, digitális formája a cyberbullying, vagy másnéven cyber megfélemlítés, ami durvább csúfolódásokból, kárörvendésből és fenyegetésekből álló, az áldozathoz elektronikus úton eljutó üzenetek sorozatát jelenti.

Ezek nem egyszer bűncselekménynek minősülnek, az érintett személyiségi jogait pedig szinte kivétel nélkül sértik. Fontos, hogy a diákok tisztában legyenek tetteikkel, és hogy azoknak akár büntetőjogi jogkövetkezményei is lehetnek – mondta az előadó – közölte honlapunkkal a Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában