2018.03.01. 15:20
Megmutatták Karcagon, hogyan készül a kórházi ebéd (galéria)
A Kátai Gábor Kórházba érkezett csütörtökön az Állami Egészségügyi Ellátó Központ „Főzzük körbe Magyarországot kórházainkban" kampánya.
Fotó: Daróczi Erzsébet
A karcagi kórház mb.főszakácsával, Cseppentő Sándornéval Ambrus György mesterszakács, a Magyar Gasztronómia Nagykövete lebbencslevest és rakott brokkolit készített a betegeknek és a meghívott vendégeknek.
Dr. Hajnal Judit országos kampánymenedzser (ÁEEK) elmondta, a karcagi a 9. helyszín. A főzőkampányra azért volt szükség, mert nagyon elharapózott a médiában a kórházi étkezés negatív visszhangja, miközben a szakemberek azt tapasztalták, hogy az ételek a jogszabályi előírásokat betartva készülnek.
– Nagyon komoly munkát végeznek a kórházi konyhákban, van egy szűk keret, amiből meg kell valósítani a betegek étkeztetését. A kampány célja, hogy azt igazoljuk, nemcsak amikor itt vagyunk, hanem az év minden napján megfelelő minőségű étel kerül a betegek elé.
– Hangsúlyoznom kell, ez egy team munka, a betegeknek a gyógyulás érdekében ugyanúgy be kell tartania a diatetikai előírásokat, mint az előállítóknak – fogalmazott a szakember. Sok esetben a betegséghez épp az az életvitel vezet, melynek kórházi kezelés lesz a következménye.
Kórházi ebéd a mesterséffel
– Az eddigi visszajelzéseink jók, a betegeknek ízlik a jól elkészített kórházi étel – mondta Ambrus György mesterszakács főzés közben.
– Ma 550 forintos normából kell a kórházaknak főzni, s a beteg étkeztetése során sok szempontot kell figyelembe venni, ez viszont nem jelentheti akadályát annak, hogy mindezen feltételek, elvárások biztosítása mellett az ízvilág és a küllem is megfelelő legyen – jelentette ki a séf.