Tószeg/Szolnok

2018.03.10. 07:00

Lakodalmas világzene Szolnokról: egyedi stílus élő hangszerekkel

Rendszeresen láthatóak a klipjeik a legnagyobb hazai zenetévén, idén jelent meg az első lemezük és két év alatt több mint tíz videót készítettek. Kik ők? Hát a BODRI és a Miskakancsó.

Czakó Nóra

A zenekar az ország minden részén fellépett már

Forrás: Beküldött fotó

Folyamatosan készíti az új dalokat és " target="_blank" rel="nofollow noopener">klipeket a lakodalmas világzenét játszó zenekar. Ezek a saját szerzemények képezik a BODRI-bulik alapját, kiegészítve magyar népdal- és nóta feldolgozásokkal.

És mindezt élő hangszerekkel adják elő, amely ebben a műfajban nagyon ritka.

A zenekart ketten alkotják, de ha kell, a fellépéseken zenész barátaikkal is kiegészülnek. Mr.Áfonya, vagyis a tószegi Dézsi Norbert énekel, emellett gitározik, harmonikázik, szintetizátorozik vagy amit kell.

A szolnoki születésű Bodri Koma, polgári nevén Vincze Zoltán, pedig dobol, vokálozik és ő a zenekar producere is.

– Eleinte nem koncerteztünk csak stúdiófelvételeket készítettünk a magunk szórakoztatására és leforgattunk pár videót ezekhez a dalokhoz az internetre – mesél a kezdetekről Bodri Koma.

Mr. Áfonya és Bodri Koma
Forrás: Beküldött fotó

– Az alapötlet az volt, hogy összekössük a magyar lakodalmas népdalok lüktetését az általunk amúgy nagyon szeretett ska műfaj jellemzőivel.

– Aztán 2014 körül kezdett kicsit komolyabbra fordulni a dolog, jöttek az első koncertfelkérések, így kicsit átalakultunk. Innen számíthatjuk a zenekar tényleges indulását.

– Ekkor csatlakozott hozzánk Mr. Áfonya, akit a szolnoki zenész barátaim ajánlottak. Olyan frontembert kerestünk, aki elég nyitott zeneileg ahhoz a műfaji kavalkádhoz, ami itt zajlik.

– Ő pedig ilyen volt. Aztán kiderült, hogy egy hullámhosszon vagyunk, és azóta is nagy kedvvel és örömmel dolgozunk a saját dalokon és feldolgozásokon – teszi hozzá.

A zenekar az ország minden részén fellépett már koncerteken vagy tévéfelvételeken, határainkon túl pedig eddig Szlovákiában és Erdélyben mutatkoztak be.

Nagyon szeretnek szerepelni és szerencsére bírják a gyűrődést, hisz néha nem épp ideális körülmények között kell zenélniük.

– Játszottunk már kis betonplaccon fagypont körüli hidegben Borsod megyében egy disznótoros fesztiválon. De tűző napon, negyven fokban Áporkán is egy hatalmas színpadon. Nekünk viszont teljesen mindegy, a célunk az, hogy jó legyen a buli – mondja Bodri Koma.

– Nagyon örülünk, hogy hallgatják a zenénket az emberek, naponta láthatják a klipjeinket a tévében, és ott lehetünk a különböző tévé felvételeken és koncerteken – fűzi hozzá mindehhez zenésztársa, Mr.Áfonya.

A zenekar az ország minden részén fellépett már
Forrás: Beküldött fotó

– Számunkra az a siker, ha jól érzik magukat, mikor a BODRI dalokat hallgatják, ez a dolog lényege. Idén megjelent az első lemezünk, amelyre büszkék vagyunk, és pár év alatt elkészítettünk több mint tíz klipet. Szóval sokat dolgozunk, de nagyon élvezzük az egészet.

– Nálunk minden klipforgatás nagy élmény, ugyanis sokszor olyan különleges helyszíneken dolgozunk, amelyek magyar hagyományokhoz köthetők – tódítja Bodri Koma.

– Forgattunk már Kecskeméten Zsigóné Kati tojásdíszítő népi iparművésznél, Besenyszögön egy igazi falusi disznóvágáson és a szolnoki Gulyásfesztiválon is. Emellett a világhírű emődi pincesoron, Mezőkövesden a matyó hímzés hazájában és Rákóczifalván lovas hagyományőrző barátainkkal – sorolja.

A zenekar stílusát a tagok lakodalmas világzenének nevezik. Mr.Áfonyától megtudjuk, hogy ez nagyjából azt jelenti, hogy a magyar lakodalmas zenéhez kevernek különböző stílusokat. Ez lehet pop, ska, folk vagy akár magyar nóta.

– Bármi jöhet, ami jó és úgy érezzük, illik az adott hangulathoz. Mindezt többnyire élő hangszerekkel tesszük, és ez elég egyedi a hazai palettán.

– Mi azonban szeretünk így zenélni, és úgy látjuk, a hallgatóság is vevő erre. Sokkal intenzívebb koncerteket tudunk így adni, jobban együtt lehet lélegezni a közönséggel – magyarázza Mr.Áfonya.

A Bodri duó
Forrás: Beküldött fotó

– Általában énekelhető, lendületes dalokat készítünk és sokat merítünk a magyar népzenei- és nóta hagyományokból. A fellépéseken saját dalaink mellett feldolgozásokat is szoktuk játszani. Sőt, olyan is előfordult, hogy egy régi magyar nótát angol nyelven vettünk fel, csak úgy kalandvágyból – árulja el Mr. Áfonya és most már rákérdezünk, honnan a furcsa névválasztás.

– Már nem emlékszem, miért ez lett a nevünk. Azt tudom, hogy furcsa, nem szokványos nevet szerettünk volna. Azt hiszem, ez sikerült is – nevet Bodri Koma.

– Azt mindenképp szerettük volna, hogy a „ska” szó, mint egyik kedvenc műfajunk neve legyen elrejtve benne, és emiatt lett Miskakancsó.

– A BODRI meg biztos azért mert egy jó magyaros kutyanév és mi sok jó magyaros nótát játszunk. A tagok nevei meg csak úgy jöttek. Mr.Áfonya szereti azt a színt, nekem pedig az maradt hogy „Koma”...

Már régóta foglalkoznak zenével

Mr.Áfonya tizenöt éves kora óta zenél. Több hangszeren is játszik, és persze mellette énekel is. Most készült el, a BODRI közreműködésével, az első szólódala. Enrique Iglesias „Duele El Corasón” című szerzeményét dolgozta fel magyar nyelven, a címe:

„Szerelem szárnyán”. Mr.Áfonya a zenélés mellett kézzel készített ajándéktárgyakkal foglalkozik, de a nótaéneklést is nagyon szereti.

A szolnoki születésű Bodri Koma jelenleg Budapesten él.

Már sok, eltérő stílusú formációban játszott, és egyébként mérnök végzettségű, de jelenleg leginkább a zenekari dolgokat intézi.

" width="640" height="360" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában