KISÚJSZÁLLÁS

2018.03.11. 06:50

Mindig érdekelte a mozgókép világa a kisúji fiatal egyetemistát

Tizenhétezer diákot mozgósított a Nagy Magyar Filmteszt. A seregszemle döntőjében a kisújszállási Örökös-Tóth Lajos lett a második. A fiatal a barátnője javaslatára nevezett be a fontos versenyre.

Daróczi Erzsébet

Örökös-Tóth Lajos büszkén mutatja az országos verseny döntőjében elért szép eredményéről tanúskodó oklevelet

Fotó: Daróczi Erzsébet

– A filmek, ­valamint a televízió világa iránt kiskorom óta érdeklődöm. Gyermekkoromban halomban állt a rengeteg VHS kazetta a polcon, később ezeket követték a DVD lemezek – idézi az előzményeket Örökös-Tóth Lajos.

– Mivel érdekelt a televízió világa is, általános iskolában a sportkommentátori munka volt a ­dédelgetett álmom. A szen­tesi Horváth Mihály Gimnázium média­ tagozatára készültem, végül a humán tagozatra vettek fel.

– Jelenleg a Debreceni­ Egyetem hallgatója vagyok, magyar–történelem osztatlan tanári mesterszakon.

„A filmek és a média iránti szeretete így is töretlen”

– Ahogy egyre érettebb lettem, elkezdtem nemcsak egyszerűen nézni a filmvásznon folyó eseményeket, hanem értelmezni is azokat. Meglátni az egy-egy képkocka mögött megbúvó rejtett tartalmat is.

– Az egyes rendezők és stábjaik által használt vizuális megoldások, mint például a svenkelés, a daruzás és a plánok fogalmainak megismerésében, tanulmányozásában sokat segített az egykori médiatanárom, a jelenleg Szolnokon oktató Pádár Zsolt.

– Szeretek a legtöbb filmre egyfajta művészeti alkotásként tekinteni, és próbálom megfejteni, hogy a rendező az általa megteremtett képi világgal mit szeretett volna velem, a nézővel tudatni – sorolja Lajos, akinek legtöbb kedvenc filmje hollywoodi­ produkció, kedvenc rendezője Quentin Tarantino.

Örökös-Tóth Lajos büszkén mutatja az országos verseny döntőjében elért szép eredményéről tanúskodó oklevelet
Fotós: Daróczi Erzsébet

Így nem is volt véletlen, hogy kitöltötte a DUE Médiahálózat és a Magyar Nemzeti­ Filmalap diákok számára meghirdetett online tesztjét. Rajta kívül további tizenhétezer ember tett hasonlóképp, közülük négyszáz főt hívtak be a budapesti döntőbe.

– Eleinte nem is akartam részt venni a döntőn, de a barátnőm, Boros Tekla bátorítására hallgatva mégis elmentem. Ő a helyszínen végigbuzdított, szurkolt nekem, amiért rendkívül hálás vagyok.

– Az első feladat a középdöntőben egy harminc kérdésből álló teszt volt, melyből huszonegy a filmek tartalmi ismeretével, a többi inkább technikai tudással volt kapcsolatos.

– Innen huszonnégy ember jutott be a döntőbe, így huszonhárom versenyzőtársammal fel kellett mennem a színpadra, ahol egy interaktív műsor keretei közt mérkőztünk meg egymással.

– A tudás mellett a gyorsaság is számított, hiszen a válaszadó gombot leggyorsabban megnyomó játékos felelhetett elsőként a kérdésre. Végül csupán egyetlen ponttal maradtam alul a győztessel szemben – árulja el Lajos, aki Thuróczy Szabolcs színművésztől vehette át a díját.

Majd örömmel nézte meg a Valami Amerika 3. című magyar vígjátékot. A döntőben elért sikerét pedig kettesben, a kedvesével ünnepelte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában