SZOLNOK

2018.03.12. 17:26

Sokszor foglalják el „civilek” a taxisok helyét Szolnokon

„Csak beszaladok és ­jövök...” Elmondásuk szerint naponta többször hallják ezt azok a taxisok, akinek a helyét – jobb híján – civil autósok foglalják el Szolnok belvárosában. Bár ezzel a szabálytalankodók alkalmanként tízezer forintot kockáztatnak, ritka a büntetés.

Molnár-Révész Erika

A szolnoki taxisok szerint gyakran állnak be civil autók a számukra fenntartott helyekre. Képünkön László Zoltán taxis

Fotó: Molnár-Révész Erika

– Jött a hölgy, beállt ide a taximegállóba, azt mondja, csak ide megyek a bankba. Mondtuk neki, hogy ez így nem lesz jó. Erre itt hagyott bennünket – bosszankodik Farkas Béla szolnoki taxis, az 1-es ABC előtti megállóban.

A város legforgalmasabb részén levő parkoló most is dugig van autókkal, hiszen több bolt, bank található a környéken, és a postához érkezők is itt tudnak megállni.

– Sokszor beállnak a helyünkre. Főleg amikor a hó eltakarja a feliratot. Ezt még meg is lehetne érteni, de enélkül is mindennapos ez. Tegnap például az ide álló fiatalember azt válaszolta, hogy kifogyott a benzinje.

– Pedig máshol is volt hely, csak ide kényelmesen be tudott kanyarodni – veszi át a szót a szintén itt utasra várakozó ­László Zoltán.

– Ez jellemző ugyanúgy a Pelikán Szálló, a buszpályaudvar és a vasútállomás melletti taxismegállókkal is – meséli Kucsara Edmond, aki gyakran várja utasait az említett helyeken is.

A szolnoki taxisok szerint gyakran állnak be civil autók a számukra fenntartott helyekre. Képünkön László Zoltán taxis
Fotós: Molnár-Révész Erika

– Van olyan, aki, ha szólunk neki, akkor elnézést kér, és arrébb áll. De ezt mindennap kétszer-háromszor eljátsszuk. Délelőtt, délután, teljesen mindegy. Nekünk meg nincs hová állni.

– Az a baj, hogy ha egy autós beáll, akkor a többi is azt gondolja, hogy szabad – teszi hozzá feldúltan.

– Ez nem csak a taxisok problémája. Szolnok belvárosában a gépjárművek számához képest kevés parkolóhely van – és bár néha szabálytalanul – de az autósok igyekeznek minden talpalatnyi helyet kihasználni, hogy le tudják tenni az autót – mondja el véleményét a kialakult helyzetről Juhász József.

– A jelenlegi taxislétszámhoz képest ugyan elegendő droszt van a városban, azt viszont nem állítom, hogy jó helyeken – teszi ­hozzá a Jász-Nagykun-Szolnok ­Megyei Közúti ­Közlekedési Szolgáltatók Szövetségének ügyvezetője.

– Például ha nem szüntette volna meg a város körülbelül egy éve a Kossuth téri taximegállókat, akkor ez a panasz sem merülhetne föl, mert oda a civil autóknak tilos lenne behajtania.

– Ezeket a megállókat kirakták az 1-es ABC előtti parkolóba, ahol nagy a forgalom – magyarázza a szakember, aki hangsúlyozza, a taxidroszt nem a taxisnak­ kell, hiszen a sofőr annak örül, ha úton van. A megállókra az utasoknak van szüksége.

A KRESZ szerint egyébként tilos megállni más járművel a villamos-, autóbusz- vagy trolibusz-megállóhelyen, és a taxiállomást jelző tábla előtt tizenöt, utána öt méter távolságon belül, kivéve, ha az útburkolati jelből más következik.

Tízezer forint a büntetés mértéke

A taxidrosztra beállókkal szemben a rendőrök és közterület-felügyelők járhatnak el.

– Mivel hozzánk nem ­érkezett még ilyen ügyben ­bejelentés, így tapasztalatokról sem tudunk­ beszámolni – ­mondja kérdésünkre Szabó Zoltán, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatóság közterület-felügyelet osztályvezetője.

– Az említett szabálysértés ­miatt elenyésző számban intézkedtek a szolnoki rendőrök – válaszolja Szabó Zita, rendőrségi sajtószóvivő is. – Nem tipikus, és nem jellemző jogsértés a településen – hangsúlyozza.

A Szolnoki Rendőrkapitányság rendőrei ha észlelik, azonnal intézkednek a tiltott helyen álló járművezetőkkel szemben. A szabálysértőket helyszíni bírsággal sújtják, melynek összege tízezer forint. Ha nem fizetik ki, szabálysértési eljárás indul ellenük – tette hozzá a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában