JÁSZKUNSÁG

2018.03.09. 06:51

Gyerekkori fogápolás: ha kibújik az első tejfog, irány a fogorvos!

A szülők többsége még mindig azt gondolja, a tejfogakra nem kell vigyázni, hiszen azok úgyis kiesnek. A fogorvosok azonban épp az ellenkezőjét vallják. A szakemberek szerint a kicsiknél ugyanolyan fontos a szájhigiénia, mint a felnőtteknél.

Hutter Zsófia

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

– Úgy terveztem, hogy még óvoda előtt elviszem a kisfiamat az első fogorvosi vizsgálatára – mondta a szolnoki Tóth Edit.

– Bár a védőnővel sosem beszéltünk arról, hogy ezt mikor kellene megejteni. Rendszeresen mossuk a gyerek fogát, és amennyire tudunk, odafigyelünk rá. De azért szeretném, ha szakember mondaná, hogy minden rendben van.

Manapság a kisgyermekes szülők nem feltétlenül vannak tisztában azzal, mikortól kellene a gyermeküket rendszeres fogorvosi ellenőrzésre vinni.

Sokan azt gondolják, hogy amíg tejfogai vannak a kicsinek, addig nem kell különösebben odafigyelni a szájhigiéniára.

– Sajnos tényleg sok szülő nem gondol a tejfogak ápolásának szükségességére – mondta dr. Csegedi-Vajda Eszter. A túrkevén rendelő fogorvos hozzátette, legtöbbször már csak akkor viszik a kicsiket orvoshoz, ha fájdalmuk van.

– Fontos lenne már az első tejfogak megjelenésekor elkezdeni a rendszeres fogmosást – mondta a doktornő.

– A különböző gyerekitalokra is nagy figyelmet kell fordítani. Ugyanis a gyümölcslevek, tejes italok és kakaók szintén szuvasodáshoz vezethetnek.

– Emellett meg kell említeni az anyatejes babákat is. Hiszen az anyatej cukortartalma is roncsolhatja a gyermekek fogait – tette hozzá.

Elmondta, mindenképpen érdemes odafigyelni a szájhigiéniára, és rendszeresen ellenőriztetni a gyermekek fogait.

Ötéves korban legkésőbb már ajánlott a kicsiket szűrővizsgálatra vinni.

– Még nem voltak a gyerekek fogorvosnál, de tudatosan neveljük őket a fogápolásra – mondta egy kétgyermekes szolnoki apuka.

– Ahogy az első fog kibújt, attól a naptól rendszeres program a fogmosás. Odafigyelünk rá, hogy a kicsiét fogkrém nélkül mossuk, a nagyobbikét pedig biotermékkel tisztítjuk. A kis­fiunk egyéves, a lányunk három. Épp most keresünk nekik fogorvost.

– Fontosnak tartjuk, hogy olyan szakembert találjunk, aki pozitív első élményt nyújt a gyerekeknek. Hiszen az nagyban meghatározza majd az orvosokhoz való hozzáállásukat.

– Sajnos a mi időnkben még a legtöbb gyerek rossz élménnyel állt fel a fogorvosi székből. Ettől szeretnénk megkímélni őket.

Képünk illusztráció.
Forrás: Shutterstock

A tószegi Erika bevallotta, óvodás gyermekük nem kedveli a fogmosást.

– Sajnos nagyon nehezen tudom rávenni a rendszeres szájápolásra – mondta az anyuka.

– Minden este megküzdünk azért, hogy megmoshassam a fogait. Szeretné ő sikálni a fogait, de még nincs megfelelő kézügyessége ehhez – mondta.

Az édesanya tudja, hogy fontos lenne a megelőzés, de még nem viszi orvoshoz lányát, egyelőre kerülni akarja a hisztit a rendelőben.

Időben kezelve el lehet kerülni a fogszabályzót

A gyermekekkel foglalkozó fogorvosok többsége egyetért abban, hogy a lehető legkorábban fontos fogszabályozási szempontból is megvizsgálni a kicsik fogait.

Az ujjszopás, a cumizás, vagy a csőrös poharak használata mind befolyásolhatja a fogsor szabályosságát. A szakemberek szerint érdemes a rendezetlen fogsort a lehető leghamarabb kezelni. Előfordulhat, hogy már egy kivehető fogszabályozó készülék is rendbe tudja tenni a problémás részt.

Csakhogy, ha későn kezdik el kezelni, már nehezebb és esetenként fájdalmasabb is kijavítani a hibát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában