ABONY

2018.03.18. 06:53

Tehetséges feltalálókat lát vendégül Abony városa

„Március 24-én és 25-én egy nemzetközi találmánykiállítást rendezünk a kultúrházban” – mondta Fekete István.

H. G.

Helyi ötleteket is bemutatnak, mondja Fekete István.

Forrás: Beküldött fotó

– Tíz évvel ezelőtt is egy hasonló tárlatnak adott otthont a város. Akkor is az Ötlet Club 13 Egyesülettel együttműködve valósult meg a program...  – beszélt a városi mustra részleteiről Fekete István.

Az idei esemény egyik helyi szervezője és ötletgazdája szerint a kiállítás arra is jó alkalom, hogy az Abonyhoz kötődő ötletek is ország-világ elé táruljanak. Merthogy tehetséges helyiekből bizony nincs hiány.

– Azt gondolom, Csizmás Anita újítása az egyik legkülönlegesebb a helyi találmányok sorában. Az általa kifejlesztett játékra az iskoláknak is érdemes lenne felfigyelniük.

– Találmánya egy koordináta-rendszeren alapszik, melynek segítségével a legkisebbek egyszerűen ismerkedhetnek meg a szorzótáblával – taglalta István.

– Több ismerősöm is van, akik újításokat fogalmaztak meg, de sajnos sokan nem merik megmutatni tudásukat – folytatta. – Egy ismerősöm például egy számítógép-vezérelt gravírozógépet készített házilag.

Helyi ötleteket is bemutatnak, mondja Fekete István.
Forrás: Beküldött fotó

– A szerkezet ráadásul olcsó és újrahasznosított elektronikai eszközökből állt össze – sorolta a helyi példákat.

Azt is elárulta, bár jelentős ötletek fogalmazódnak meg a városban, mégis érzékelhető­en alábbhagyott az újítási kedv. A hamarosan nyíló tárlat viszont éppen a kiállítók kivételes tudására irányítaná a figyelmet.

Istvánnak például egy, az állattartást segítő újítása már nemzeti szabadalmat is kapott.

Az egyedülálló ötleteket felvonultató ideaexpóra több mint száz kiállítót várnak a szervezők.

Újdonságok érkeznek

Az eseményen számos környékbeli ország is képviselteti magát. Hazánk mellett Bosznia-­Hercegovina, Montenegró, Románia és Szerbia újításait is megtekinthetik a látogatók.

A találmányok palettá­ja is rengeteg érdekességet tartogat. Többek közt ilyen a fényáteresztő beton, a kézi gabonamalom, a memória­játék és a biopermetszerek, de a különlegességek tárát gyarapítja a biztonsági főcsap is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában